Vegan pentru TOTdeauna
Deja de câțiva ani buni m-am declarat Vegan pentru TOTdeauna și pot spune că am făcut cea mai bună alegere pentru sufletul meu. Despre veganism aș putea să vorbesc întruna, de altfel am și început un manuscris pe acest subiect, însă nu îmi doresc să obosesc publicul cu această temă și nu încerc să conving pe nimeni de nimic. Acesta este motivul pentru care unele cunoștințe nici nu știu că am adoptat un stil de viață vegan.
De curând o tânără a inițiat câteva întâlniri ale veganilor din împrejurimi la care am participat de fiecare dată cu mare entuziasm. Am cunoscut oameni noi, am ascultat povești de viață și am simțit că aparțin. Am intrat într-un grup denumit „Ce mănâncă veganii” și acolo am împărtășit rețete și impresii.
Dar am vrut să fac ceva mai mult. Și dorința mi-a fost îndeplinită. Am răspuns invitației de a le vorbi elevilor dintr-un liceu din Cisnădie despre veganism. Și în săptămâna altfel am ținut un seminar despre tot ce am considerat relevant să cunoască.
Dacă în articolul „O zi la Judecătorie” am reamintit despre sala de clasă, iată că am ajuns acolo unde imaginația m-a purtat în urmă cu o săptămână. Dar de această dată nu am luat loc în bancă și nu am privit tabla ci am ocupat locul din fața catedrei și mi-am luat în serios rolul de invitat special.
Nu am avut emoții să le vorbesc elevilor de liceu, cadrelor didactice prezente sau părinților aflați în sală, căci am dezbătut un subiect care mă pasionează și despre care mă documentez continuu. Așa că am aprins calculatorul și proiectorul pus la dispoziție, am deschis prezentarea în PowerPoint și am început să-mi prezint seminarul intitulat
Tipuri de consumatori
Tipurile principale de consumator: carnivor, omnivor, flexitarian, demi-vegetarian, vegetarian, vegan și fructarian) și subcategoriile fiecăreia (flexitarian: pescetarian, pollotarian, pesco-pallotarian; vegetarian: lacto-ovo vegetarian, lacto vegetarian, ovo vegetarian, api vegetarian; vegan: vegan pur, raw vegan, raw vegan pur). Tu cum te definești? Eu sunt ….
Animale vs. om
Animalele mâncătoare de carne și principalele diferențe față de oameni. În timp ce adevăratele carnivore au ghiare, transpiră prin limbă, posedă dinți puternici pentru sfâșiere, au o salivă acidă, un tract intestinal scurt și un acid stomacal redus, omul are unghii, transpiră prin pori, prezintă o dantură netedă destinată măcinării alimentelor, are o salivă alcalină care ajută la pre-digerare, un tract inestinal lung și un acid stomacal slab.
Concluzia evidentă? Omul se aseamănă animalelor erbivore.
De ce să devii vegan?
Pentru planetă, pentru animale, pentru sănătate, pentru că e în trend, pentru TOT și pentru TOTDEAUNA.
Vegan pentru Planeta Pământ
Datele vorbesc de la sine.
- 51% din emisiile de gaze cu efect de seră provin din agricultura animalelor;
- 40% din cerealele produse la nivel mondial sunt hrana animalelor;
- 50% din apa potabilă este folosită în agricultura animalelor;
- 1 an fără hârtie salvează 8,5 copaci, însă 1 an fără carne salvează 3,432 de copaci.
Vegan pentru Animale
Toate animalele trebuie respectate, protejate și iubite. Love all animals, not just pets. Animalele ne consideră prieteni și oferindu-le hrană ele cred că le protejăm. În schimb oamenii și le doresc în farfurie. Acest lucru trebuie să se schimbe. Animalele nu sunt mâncare, trofeu, ornament, sport, amuzament, îmbrăcăminte, experiment, medicament. Locul animalelor nu e la circ și nici la zoo.
Recent am găsit un citat care spunea că o grădină zoologică este singura închisoare unde toți condamnații sunt nevinovați. Și acest adevăr doare. Singurul lucru pe care îl putem face în această privință este să nu mai încurajăm exploatarea lor.
Vârsta uciderii animalelor vs. durata lor de viață
Mereu m-am întrebat oare ce reprezintă cartonașele prinse de urechile vacilor. Ei bine, după o cercetare rapidă am aflat cu stupoare că pe acei „cercei” este notată data uciderii bietelor ființe. Datele sunt terifiante.
- Un pui crescut pentru carne, care în mod normal trăiește până la vârsta de 8 ani este sacrificat pe la 5 – 7 săptămâni.
- Un iepure moare la vârsta de 10 – 12 săptămâni când el ar putea trăi între 8 – 12 ani.
- Un porc pentru carne este ucis la vârsta de 6 luni deși ar putea trăi între 10 – 12 ani.
- Mieii care se sacrifică de Paște mor pentru masa sfântă când au abia 6 -8 luni, deși ar putea trăi fericiți între 12 – 14 ani.
- Vitele crescute pentru carne sunt sacrificate pentru o carne fragedă când acestea au 18 luni, deși durata lor de viață este între 15 – 20 de ani.
- Puii pentru ouă sunt folosiți până ce nu mai dau randament și în jur de 3 – 5 ani sunt omorâți, deși ar trăi, în condiții normale, până la 8 ani.
- Vitele crescute pentru produsele lactate sunt folosite până ce acestea ating 4 ani, deși, așa cum am arătat mai sus, ar putea trăi o viață lungă, între 15 – 20 de ani.
Nu-ți pierde umanitatea!
Vei spune că în sălbăticie animalele se mănâncă între ele. Da. Este adevărat. Însă așa funcționează lanțul trofic. Însă animalele nu cresc alte specii, nu impun împerecherea forțată a acestora, nu vând puii nou născuți, nu le sug până la moarte, nu le țin în cuști, nu le gătesc ca să le mănânce.
Noi oamenii putem alege, avem conștiință și ar trebui să posedăm umanitate. Și cred că încă nu este târziu să facem alegerile corecte.
Știai că …?
- Oamenii omoară 70 de miliarde de animale de fermă pe an. Ca să numeri până la un miliard îți ia 30 de ani.
- O găină sălbatică depune într-o viață maxim 12 ouă. În prezent o găină crescută special pentru acest lucru depune până la 300 de ouă.
- O vacă care își înțarcă vițelul și nu e mulsă de om nu mai produce lapte. Lactația li se suprimă la fel ca la oameni.
- Porcii sunt considerați mai inteligenți chiar și decât câinii și sunt capabili să se joace jocuri video cu mai mult succes decât cimpanzeii.
Cum poți ajuta?
În primul rând renunță la toate produsele de origine animală (carne, lapte, brânză, ouă). Nu purta blănuri naturale căci blana îi aparține doar proprietarului inițial și alege pielea ecologică. În al doilea rând folosește produse cosmetice care nu conțin produse animale și nu au fost testate pe animale. Urmărește mereu logo-urile „Certified vegan”, „Cruelty free and vegan” și „Vegan”. Fie că vorbim despre machiaj, creme de corp, geluri de duș, șampoane, parfumuri, toate trebuie să fie vegane.
Până și medicamentele trebuie analizate cu atenție. Apelează la medicamentele pe bază de plante și fi atent ca nici acestea să nu conțină gelatină (toți știm din ce este făcută).
Vegan pentru sănătate
Produsele animale se fac vinovate pentru existența în corp a grăsimilor și a colesterolului mărit. O dietă bazată pe plante, redusă în grăsimi și bogată în fibre, reduce riscul unui infarct și reduce nivelul de glucoză din sânge, ajutând la prevenirea sau controlarea diabetului. Produsele lactate cauzează acneea și alte probleme medicale.
Veganii au un risc mai scăzut de a face cancer. Reține că boala nu se instalează într-un corp sănătos.
Carnea este toxică
Hrana animalelor conține substanțe periculoase pentru om dar și pentru animale. Corpul animalelor poate fi afectat de toate bolile cunoscute de om. O carne infectată nu este o carne pe care omul își dorește să o consume.
Animalele suferă foarte tare în ferme și în abatoare. Sunt ținute în locuri de nedescris și omorâte în condiții inumane. Emoția animalului ucis se transmite în carnea otrăvită de suferință și afectează negativ omul care nu numai că se poate îmbolnăvi dar îmbătrânește prematur și poate muri mai repede.
Carnea conține și multe alte ingrediente care nu apar pe eticheta lipită de ambalaj: hormoni, antibiotice, nitrați, conservanți, coloranți. Tu ai vrea să consumi toate aceste substanțe?
Laptele și motivele pentru care trebuie să-l evităm.
- Laptele de vacă conține o substanță care face vițelul să crească în greutate cu peste 225 kg într-un an.
- Laptele de vacă ne afectează hormonal întrucât acesta conține cantități foarte mari de estrogen care distrug echilibrul pe care corpul nostru încercă să-l susțină între estrogen și testosteron.
- Consumul laptelui de vacă crește nivelul de insulină și determină apariția acneei.
- Laptele conține puroi, sânge, excremente, antibiotice și alte medicamente, hormoni de creștere, bacterii și patogeni, proteine acide, pesticide, aluminiu, dioxine, sare, untură de porc, seu, uleiuri vegetale, aditivi, făină și lapte praf.
Mâncarea vegană este delicioasă!
Dacă este gătită bine sau dacă este cumpărată dintr-un restaurant bun, mâncarea vegană, pe lângă că este sănătoasă, este și foarte gustoasă. Pe piață sunt o mulțime de cărți despre nutriție și cu rețete care mai de care mai spectaculoase, iar pe internet ne putem pierde printre astfel de postări.
Așa că nu avem scuză pentru a ne sustrage de la o masă vegană, fie că e gătită în casă (vă îndemn să citiți articolul „Rețeta fericirii: Tarta” unde veți găsi două rețete fabuloase), fie că e luată în oraș (recomand articolul „Salad Box în Shopping City Sibiu”).
În plus legumele și fructele au super puteri. Sunt bogate în proteine și fibre au calorii mai puține, colesterol mai scăzut, sunt vitamine în stare pură și unele sunt antioxidante puternice (vă sugerez să citiți articolul „Energizantul de dimineață”).
Celebrități vegane
- Solista Ellie Goulding, cea care ne-a făcut să cântăm „Love Me Like You Do”, a descoperit beneficiile unei diete vegane asupra sănătății și a decis să adopte acest stil de viață.
- Protagonista filmului „The Black Swan”, Natalie Portman a decis să devină vegană și pentru că și-a dorit să facă mai mult a produs un film documentar intitulat „Eating Animals” care să ridice semne de întrebare și altor persoane.
- Actrița Mayim Bialik, cunoscută pentru rolul ei în serialul „The Big Bang Theory”, nu numai că este vegană, dar a publicat chiar și o carte cu rețete vegane.
- Actorul Peter Dinklage, cel care i-a dat viață personajului Tyrion Lannister din „Game of Thrones” a declarat că încă din copilărie a ales să devină vegetarian. PETA confirmă că în prezent actorul este un vegan convins.
- Printre celebritățile premiate anual de PETA pentru vedetele cele mai sexy vegani/vegetarieni se numără și cuplul Miley Cyrus și Liam Hemsworth, care nu se sfiesc să promoveze veganismul.
- Ariana Grande a declarat că iubește animalele mai mult decât iubește oamenii, deci nu i-a fost deloc greu să devină vegană, începând cu anul 2013.
- Cântăreața Sia, cea care se face vinovată pentru numeroase hituri muzicale, a declarat că este vegană încă din anul 2014.
- Madonna se menține tânără ținând o dietă vegană macrobiotică.
- Ellen Degeneres și soția ei Portia De Rossi au declarat că motivul pentru care au adoptat un stil de viață vegan a fost iubirea pentru toate animalele. Ambele s-au folosit de platforma emisiunii pe care Ellen o conduce pentru a informa publicul larg despre beneficiile veganismului.
- Fostul președinte al Statelor Unite, Bill Clinton a fost nevoit să-și schimbe regimul alimentar din motive de sănătate, însă ulterior a descoperit că acest stil de viață nu poate să ofere decât beneficii și a început să promoveze veganismul.
- Leonardo da Vinci a luptat mereu pentru drepturile animalelor și s-a opus exploatării lor pentru mâncare, vestimentație și distracție. În multe dintre scrierile lui s-a arătat de-a dreptul revoltat și dezgustat vizavi de consumul de carne.
- Omul de știință Albert Einstein a înțeles beneficiile unei diete vegetariene abia spre sfârșitul vieții lui, declarând la un moment dat „Nothing will benefit health or increase chances of survival on earth as the evolution to a vegetarian diet”.
Tu ești pregătit să devii Vegan pentru TOTdeauna?
M-am simțit extrem de onorată că am fost invitată să țin o prelegere despre veganism și țin să-i mulțumesc pe această cale doamnei profesoare Ioana Radu care a făcut posibilă această întâlnire și care m-a primit cu brațele deschise. Experiența a fost extraordinară. Sper ca toate informațiile pe care le-am prezentat elevilor și ție prin intermediul acestui articol, să fie de folos.
Go Vegan!
Imaginile sunt preluate de pe site-ul www.pixabay.com
2 comments found