Ruladă de spanac / Plăcintă de spanac
Povestea
De ceva timp am redescoperit spanacul. Îl ador în tarta sărată cu spanac şi caju şi mai nou în rulada de spanac / plăcinta de spanac (denumire care diferă doar din pricina modului de montare a preparatului).
Să mai spun că frunzele de spanac conţin acid folic, vitaminele A, B1, B2, B6, B9, PP, C, E şi K, protide, lipide, glucide, mucilagii, fier, calciu, potasiu, magneziu, zinc, precum şi o substanţă specifică numită spinacină? Să menționez faptul că spanacul este bogat în betacaroten, luteină, xantină și clorofilină și că are un conținut scăzut de grăsimi?
Să-l ridic în slăvi adăugând că se întrebuinţează ca depurativ, antianemic, hipotensiv, nutritiv, remineralizant, afrodisiac şi hipoglicemiant? Că întăreşte sistemul imunitar, ajută la reglarea tensiunii arteriale, menține sănătatea sistemului nervos, ajută la colagularea sângelui, menține sănătatea oaselor şi previne anemia?
Sau e suficient să-l invoc pe Popeye Marinarul şi cu asta am spus tot?
Reteta
Ingrediente pentru blat:
- 500 gr spanac
- 4 căței de usturoi
- 100 gr ulei de cocos
- 4 lg de drojdie inactivă
- 100 gr făină albă şi 100 gr făină integrală
- sare, piper
Ingrediente pentru umplutură:
- 3 morcovi
- 100 gr ulei de cocos
- 300 gr brânză tofu fără saramură
- 100 ml lapte de soia
- sare, piper
Mod de preparare blat:
Se pune spanacul în blender, împreună cu usturoiul, uleiul de cocos, sarea şi piperul şi se mixează fin. Amestecul se toarnă într-un castron peste care se adaugă drojdia inactivă şi făina. Se amestecă bine până se omogenizează.
Se tapetează cu hârtie de copt o tavă dreptunghiulară şi se întinde compoziția. Se dă la cuptor la 170 gr timp de 15 min.
Mod de preparare cremă:
Morcovii se fierb în apă cu sare. Un morcov se taie fideluță (ca pe cartofii pai) iar restul se dau pe răzătoarea mare.
În blender se pune brânza cu uleiul, sarea şi piperul, plus un pahar de lapte de soia şi se mixează fin.
Se amestecă brânza cremă obținută cu morcovii raşi şi se omogenizează.
Montare preparat:
Metoda 1: ruladă de spanac
Aluatul cald se scoate pe un prosop de bucătărie şi se unge cu crema de brânză. Pe măsură ce se rulează se aşează bucăţile de morcovi pai de-a lungul ruloului.
Când s-a terminat de rulat se înfăşoară rulada strâns într-o folie de plastic şi se dă la frigider pentru cel puțin 4 ore înainte să se taie pentru servire sau chiar peste noapte.
Metoda 2: plăcintă de spanac
Se prepară porție dublă de blat şi de cremă, astfel ca la montare să ungem crema peste primul strat de aluat, urmând ca pe cel de-al doilea strat de aluat să-l asezăm peste crema de brânză.
Plăcinta obținută se acoperă cu o folie de plastic şi se dă la frigider pentru câteva ore.
Cuvinte de final
Rulada de spanac / plăcinta de spanac poate fi un aperitiv extrem de apetisant sau poate ține locul unui fel principal foarte gustos şi sățios.
În speranța că ți-am făcut poftă, îți urez spor la gătit şi poftă bună.
Imaginea de referință şi fotografiile din articol îmi aparțin.
5 comments found