Să-mi deschid o brutărie? Rețetă pentru pâine și chifle pufoase
La cât de bine miroase aproape zilnic în bucătăria mea, mă gândesc serios să-mi deschid o brutărie. Într-o zi prepar o pâine, într-o alta chifle pufoase și uneori gătesc covrigi cu susan.
Nu mai povestesc de zilele în care în meniu se regăsește pizza și tartă (fie ea sărată sau dulce) și mă răzgândesc și spun că vreau să-mi deschid o pizzerie sau o patiserie. Indiferent de zi, e clar, cuptorul meu lucrează intens, iar eu mă bucur de preparatele pe care le scot din el, bunătăți a căror aromă îmi inundă toată casa.
Și pentru că rețetele bune trebuie dăruite și celor dragi, mai jos regăsești rețeta pentru pâine și cea pentru chifle pufoase!
Pâine
Ingrediente:
- 500 gr făină
- 300 ml apă călduță
- 1 plic drojdie uscată
- 10 gr sare
- puțin ulei de măsline
- 1 litru apă
Mod de preparare:
Apa călduță se toarnă într-un bol și se amestecă cu drojdia. Se presară puțină făină pe deasupra apei și se lasă 10 minute pentru a se hrăni drojdia.
Peste compoziția de mai sus se adaugă făina cernută și sarea și se frământă. Aluatul se varsă pe masa unsă cu puțin ulei și se frământă până când devine omogen. Se întinde și se împătură pe lung și pe lat pentru a se întrepătrunde fibrele. Aluatul se lasă la dospit timp de 1 oră.
Aluatul se rulează și se pune în tava de copt (de cozonac) unsă în prealabil cu ulei. Dacă se alege o formă rotundă în loc de tava de cozonac, atunci aluatul se pune în tavă în formă de bilă. Se lasă la odihnit 30 de minute.
Cuptorul se preîncălzește la 250 grade, iar pe șina superioară se adaugă o tavă cu 1 litru de apă (sfat: cea mai bună modalitate de a curăța eficient tava). Pâinea se introduce în cuptor atunci când apa din tavă clocotește și produce abur.
Pâinea se coace, pe șina inferioară, timp de 20 de minute la aceeași temperatură indicată mai sus. După acest timp se scoate din cuptor tava cu apă (cu mare grijă), se reduce temperatura la 200 grade și se mai lasă pâinea la copt încă 30 de minute.
Chifle pufoase
Ingrediente:
- 500 gr făină
- 1 plic drojdie uscată
- 1 lingură zahăr brut
- 30 gr ulei de măsline
- 270 ml apă călduță
- 1 lingură sare
- 1 litru apă
- 1 lingură bicarbonat
- 4 linguri sare
- semințe de susan
Mod de preparare:
Se amestecă primele 6 ingrediente: făina, drojdia, zahărul, uleiul, apa, sarea și se frământă bine. După ce aluatul a dospit cel puțin 1 oră, se împarte în 8 bile egale.
Cei 2 litri de apă se pun la fiert, împreună cu bicarbonatul și sarea. Bilele de aluat se scufundă în apa clocotită, pe fiecare parte, timp de 30 de secunde.
Chiflele se scot pe tava acoperită cu hârtie de copt, se crestează și se presară cu semințe de susan. Chiflele se coc în cuptor, la 220 grade, timp de 25 de minute.
Știu, e greu să te abții să nu rupi un colț din pâinea rumenită perfect sau din chiflele pufoase cu susan. Mai ales că acum toată casa miroase ca o brutărie adevărată. Dar aceste delicatese sunt bune doar după ce se răcesc. Așa că rezistă puțin tentației și poftă bună!
Imaginea de referință este preluată de pe de pe site-ul www.pixabay.com, iar fotografiile din articol îmi aparțin.