Intime Gânduri

Corina Marinescu
Omul este prin natura sa biologică vegan

Omul este prin natura sa biologică vegan

Timp de citire: 2 minute

Dieta omului a fost și ar trebui să fie în continuare alcătuită doar din produse vegetale, căci omul este prin natura sa biologică vegan, fiind construit să fie erbivor/vegan.

Povestea mea

O măslină cu sâmbure a ajuns în salata mea și, pentru că nu am fost atentă, am mușcat din plin din ea. Unde îmi sunt dinții care se înfig în carne, se înăbușă cu sânge și sfarmă cu ușurință oase? Unde sunt caninii fioroși, pofta și puterea unui maxilar animalic? Cumva dantura noastră preferă salate? Având în vedere durerea pe care am resimțit-o ieri, stare provocată de un simplu sâmbure pe care n-am fost capabilă să-l dovedesc, aș spune că da. Nu suntem și nici nu am fost făcuți să fim carnivori și nici măcar omnivori sau vegetarieni nu ne stă bine.

Diferențe notabile

Niciun om nu salivează de poftă la vederea unui animal viu, pe care nu l-ar mânca oricum niciodată pe de-a întregul și niciodată neprelucrat, negătit și necondimentat. Iar din punct de vedere anatomic, dinții, maxilarul și sistemul digestiv, n-ar crea condiții propice nici dacă omul și-ar dori să imite în totalitate comportamentul adevăraților carnivori.

Dar revenind la dantură, pentru că acesta este subiectul care m-a stârnit, trebuie să menționez că dinții omului nu seamănă deloc cu dinții animalelor prădătoare carnivore, chiar dacă unii dintre noi încearcă să includă caninii în categoria elementelor comune. Toate animalele posedă un dinte canin, diferența constă în modul de folosire. În timp ce un tigru își folosește caninii pentru sfâșierea prăzii, un animal erbivor își folosește celebrul dinte cel mai adesea în scop defensiv.

Și lista diferențelor continuă. Dimensiunea caninilor, forma conică și ascuțită a carnivorelor se deosebește clar de dantura nivelată și special adaptată pentru mestecat a omului, dantură extrem de asemănătoare cu cea a animalelor erbivore. Mandibula de asemenea este construită diferit, carnivorii neputând să desfășoare mișcări de lateralitate, spre deosebire de oameni cărora tocmai această diferență le conferă o bună și îndelungată masticație. Un animal carnivor sfâșie hrana și mestecă puțin, înghițind bucăți mari de carne crudă, în timp ce omul apucă cu dinții incisivi, mestecă timp îndelungat, amestecând mâncarea cu salivă și înghițind-o în cantități mici.

Până și apa o bem diferit, asta ca lucrurile să fie și mai clare și să înțelegem care e poziția corectă pe care ne situăm. Animalele carnivore beau apa prin fenomenul numit lipăire, în timp ce noi și animalele erbivore bem lichidele utilizând sucțiunea sau soarberea.

Concluzie

Pentru că pe niciun carnivor cu acte în regulă nu l-ar fi deranjat sâmburele măslinei Kalamata așa cum m-a incomodat pe mine, deduc că fac parte din categoria veganilor și port cu mândrie eticheta care ar trebui să aparțină tuturor homo sapiensilor. Omul este prin natura sa biologică vegan. #veganpentrutotdeauna

Imaginea de referință este preluată de pe site-ul www.pixabay.com.

13010cookie-checkOmul este prin natura sa biologică vegan

4 comments found

  1. Ca specie, oamenii au evoluat având o dietă variată, care include atât alimente de origine animală, cât și vegetală. Corpurile noastre sunt adaptate pentru a digera și absorbi substanțele nutritive dintr-o gamă largă de alimente. Prin urmare, nu putem trage concluzia că fiind „vegani” în mod natural.

  2. Draga autor al acestui articol, multumesc pentru ca ai impartasit aceasta poveste minunata si ai punctat diferentele esentiale dintre dieta omului si cea a animalelor carnivore. Sunt de acord cu tine ca omul este construit sa fie vegan si ca trebuie sa constientizam acest lucru si sa ne intoarcem la dieta naturala, bazata doar pe produse vegetale. Oamenii ar trebui sa fie mai atenti la ceea ce mananca si sa aiba mai multa grija de propria lor dantura, care este adaptata pentru masticarea alimentelor de origine vegetala. Am apreciat foarte mult argumentele tale si voi lua in considerare aceasta perspectiva in viitor. #veganpentrutotdeauna.

  3. Mi-a placut mult articolul tau si felul in care ai argumentat faptul ca omul este prin natura sa biologica vegan. Ma incanta ideea de a trai intr-o lume mai buna, mai sanatoasa si mai egala cu toate fiintele care ne inconjoara. Orice fel de dieta, fie ea vegetariana sau vegan, are un impact pozitiv asupra noastra si a mediului. Bravo pentru modul in care ai prezentat aceasta perspectiva si sper ca mai multi oameni vor incepe sa ia in calcul adoptarea unui stil de viata vegan. Cu siguranta voi ramane vegan pentru totdeauna, pentru binele meu si al planet al carui parte sunt. Multumesc!

Comments are closed.