Intime Gânduri

Corina Marinescu
Rețeta fericirii: Tarta

Rețeta fericirii: Tarta

Ieri a fost, pentru toți cetățenii celor 193 de țări membre ale ONU, Ziua Internațională a Fericirii. Pentru toți restul a fost miercuri. Proclamată de Adunarea Generală a ONU prin Rezoluția 66/281 din 12 iulie 2012, International Day of Happiness este celebrată în 20 martie, așa cum a propus consilierul Jayme Illien.

Am luat sărbătoarea în serios așa că mi-am căutat fericirea și spre finalul zilei am găsit-o într-o tartă. O tartă cu ciuperci și caju. Delicioasă!

Pentru că la degustare au răspuns, cu tot cu mine, trei persoane, am găsit potrivit să împart tarta în 9 bucăți, ca toți pofticioșii să primească număr egal de felii. Corect? Până aici totul bine.

Tarta scoasă din cuptor mirosea demențial iar nouă ne era foame, deci așteptam să o devorăm.

Problema mea a fost: cum tai tarta în 9 felii? De obicei o porționez în 6 sau în 8 bucăți, pentru că se întâmplă mai mereu să fim număr par de meseni. Dar acum situația a fost diferită.

Nu m-am descurcat și i-am cerut ajutorul tatălui meu. A fost nevoie de o foaie A4, un compas, un raportor, un pix și o foarfecă. M-am simțit iar ca la școală când tata, în loc să-mi dea răspunsul cerut, mă punea să citesc suplimentar și să-mi caut singură rezolvarea. Acum însă mi-a desenat el cercul și liniile ajutătoare. Cum? 360 de grade s-au împărțit la 9 și apoi, pornind de la 0, din 40 în 40 s-au gradat pe hârtie feliile mele. „Deci aici îmi folosește geometria!”, mi-am zis.

Cum porționezi o tartă în 9 felii!

Am decupat șablonul, l-am așezat peste tarta sărată și tata a tăiat cele 9 felii gustoase!

Cum porționezi o tartă în 9 felii

Azi am luat-o de la capăt. Că de ce să nu mă fericesc și joia? Am gătit o tartă clasică cu mere. Super dulce și super bună! Însă nu s-a mai pus problema împărțelii. Mama a declarat că o taie cum vrea și până să apuc să-i răspund sau să-i dau șablonul de ieri a și decupat două bucăți.  

Tartă sărată cu ciuperci și caju – rețetă

Ingrediente aluat:

  • 250 gr făină
  • 1 linguriță sare
  • 5 linguri ulei de măsline
  • ½ pahar cu apă plată

Ingrediente compoziție:

  • 800 gr ciuperci
  • 2 cepe
  • Ulei de măsline

Cremă de caju:

  • 300 gr caju lăsate la înmuiat 3 ore
  • 1 linguriță sare
  • Sucul de la 1 lămâie
  • 1 linguriță ulei de măsline
  • ½ pahar cu apă plată

Mod de preparare:

Ingredientele se amestecă. Aluatul se frământă bine și se lasă 30 de minute la frigider.

Aluatul se întinde pe masa tapetată cu făină și se pune în forma de tartă. Se împunge din loc în loc cu furculița și se mai poate lăsa la frigider încă 30 de minute.

Crema fină de caju se prepară amestecând toate ingredientele într-un blender.

Cepele tăiate bucățele și 200 gr ciuperci tăiate se călesc în puțin ulei de măsline. Împreună cu crema de caju se mixează în blender.

Restul ciupercilor tăiate bucățele se călesc în ulei de măsline și se încorporează întregi în crema de caju și ciuperci.

Compoziția se pune peste aluat și se dă la cuptorul încins la 200 grade pentru 40 de minute.

Tartă cu ciuperci și caju

Tartă cu mere – rețetă

Ingrediente aluat:

  • 250 gr făină
  • 1 linguriță sare
  • 2 linguri zahăr brut
  • 5 linguri ulei de măsline
  • ½ pahar cu apă plată

Ingrediente compoziție:

  • 10 mere mari
  • 5 linguri zahăr brut
  • 1 lingură scorțișoară

Mod de preparare:

Ingredientele se amestecă. Aluatul se frământă bine și se lasă 30 de minute la frigider.

Aluatul se întinde pe masa tapetată cu făină și se pune în forma de tartă. Se împunge din loc în loc cu furculița și se mai poate lăsa la frigider încă 30 de minute.

Merele se curăță de coajă și se dau pe răzătoare. Se adaugă zahărul și scorțișoara și se amestecă bine.

Compoziția scursă de apă se pune peste aluat și se dă la cuptorul încins la 200 grade pentru 40 de minute.

Tartă cu mere

Și ce e și mai grozav la minunatele mele tarte este că ambele sunt vegane!

Poftă bună!

3 comments found

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.