Tort vegan cu fructe de pădure – rețetă
Nu cred că avem nevoie de motive ca să ne încântăm papilele gustative cu tort. Dar ca să nu ne dăm de gol că suntem mari iubitori de dulce, ne prefacem că-l gătim şi-l devorăm doar la ocazii speciale. Cu sinceritate, mărturisesc că de obicei nu aşteptăm evenimente deosebite ca să mâncăm tort, căci orice zi merită tratată regeşte.
Cum totuşi nicio aniversare nu scapă nesărbătorită cu acest deliciu culinar, de această dată, în scenă a intrat, pe ritm de „La mulți ani”, tortul vegan cu fructe de pădure. O poftă, un răsfăț şi o necesitate într-o zi specială. Pentru că, de ce nu, ziua de naştere este felul naturii de a ne spune să mâncăm tort.
Rețetă: Tort vegan cu cremă de caju, tofu şi fructe de pădure
Ingrediente blat:
- 400 gr făină
- 2 pliculețe praf de copt
- 1 praf de sare
- 500 ml lapte de soia cu vanilie
- 200 gr zahăr brut
- 120 ml ulei de măsline
- 150 gr nucă măcinată
Mod de preparare:
Prafurile, nuca şi lichidele se mixează, iar compoziția se pune în forma de tort. Blatul se dă la cuptor: 40 min la 200 grade. După ce se răceşte, blatul se taie în două. Partea inferioară se însiropează cu sirop (apă, rom şi zahăr), iar partea rămasă se fărâmițează într-un bol (pentru a evita un tort bombat).
Ingrediente cremă:
- 500 gr caju
- 2 cutii de tofu simple (fără saramură)
- 6 linguri zahăr brut
- fructe de pădure proaspete sau congelate
Mod de preparare:
Caju înmuiat în apă, pentru cel puțin 4 ore, zahărul şi cele două cutii de tofu se blenduiesc cu putină apă, până rezultă o cremă omogenă.
2/3 din crema rezultantă şi 1/2 din fructele se pădure se blenduiesc.
1/3 din cremă şi fructele de pădure rămase se păstrează pentru ornare.
Ornarea tortului:
În aceeaşi formă de copt, se aşează blatul însiropat. Crema cu fructe se pune peste blat şi se nivelează. Partea de blat fărâmițată se asează peste cremă şi se tasează cu degetele. Peste acest strat se pune crema simplă şi se decorează cu fructele rămase şi cu puțin aluat sfărâmat (dacă a mai rămas).
E recomandat ca tortul, înainte de servire, să stea peste noapte în frigider.
V-am făcut poftă?
Imaginile din articol îmi aparțin şi, recunosc, abia m-am abținut să nu gust din deliciosul tort în timp ce-l fotografiam.
3 comments found