Intime Gânduri

Corina Marinescu
Mămăligă dulce cu suc de portocale – Rețetă

Mămăligă dulce cu suc de portocale – Rețetă

Timp de citire: 2 minute

Jurnal

Am scris în cartea autobiografică „Jurnal de Amintiri” cât de mult am iubit-o pe bunica mea maternă și cât de mult mi-a influențat ea viața.

Iar ce n-am scris în volumul meu de debut este dezbătut acum pe blogul „Intime Gânduri”. Articolul „Scrisori din trecut. O poartă către inimile celor dragi” și aceste rânduri îi sunt dedicate.

Micul dejun și cina bunicii mele o constituia mămăliga sărată, cu lapte sau cu brânză de vaci și smântână. Așa a rezistat vremurilor grele, așa a „ridicat o casă” și așa am crescut câteva generații de pisici. Cu mămăligă. Când mă gândesc la copilărie, vreau nu vreau, îmi amintesc gustul de mămăligă sărată și de versurile pe care le cântam pe stradă, când mă jucam cu vecinii care se adunau în fața porții mele: „Mămăligă cu mălai, cum te pun așa să stai”.

Informații nutriționale

Știa bunica ce știa! Făina de mălai este bogată în substanțe nutritive (acizi grași, esterci, sintosterol, sigmasterol, glucide solide), ajută la prevenirea bolilor oftalmologice (datorită antioxidantului zeaxantină, pigmentul care dă porumbului culoarea galbenă), ajută la îmbunătățirea funcțiilor cognitive (căci conține vitamina B1 care combate stresul), ajută la producția de globule roșii și la procesul de reînnoire al celulelor.

Conține multe vitamine (vitamina A – antioxidant natural, K, fier, fosfor, zinc, potasiu – pentru buna funcționare a mușchilor și a inimii, fibre – reglează tranzitul intestinal, vitamina E – protejează împotriva artritei, acid folic), are proprietăți astringente, diuretice, tonice și antiinflamatoare.

În plus, făina de porumb nu conține gluten, deci poate fi consumată și de către persoanele cu intoleranță sau boală celiacă și este un aliment indicat chiar și diabeticilor, căci mămăliga reglează concentrația de glucoză în sânge. Datorită conținutului mare de betacryptoxanthin se pare că ajută și în prevenirea cancerului la plămâni, iar tiamina regăsită tot în cantități mari ajută la încetinirea procesului de îmbătrânire a creierului cu până la 10%.

Rețeta

Recunosc, acum gătesc destul de rar mămăligă, dar scriind informațiile de mai sus m-am decis să o așez în farfurie mai des. Am descoperit recent că o ador lângă ricotta din caju și brânza de migdale, însă mereu mi-am dorit să prepar o mămăligă dulce. Azi m-am simțit inspirată și am făcut-o.

Mămăliga mea dulce cu suc de portocale este delicioasă și foarte răcoroasă! Singurul meu regret este că nu pot să o servesc și pe bunica cu acest desert. În mod sigur ar fi fost mândră de mine. Dar cum tot ce-i bun trebuie împărțit cu cei dragi îți ofer rețeta, în speranța că o să-ți placă!

Ingrediente:

  • 3 portocale
  • 3 linguri zahăr brut
  • 3 linguri făină de mălai

Mod de preparare:

Sucul de la cele trei portocale se amestecă cu zahărul și se pune la fiert. Când lichidul începe să fiarbă se presară treptat făina de mălai râșnită fin în prealabil. Se amestecă cu un tel în formă de pară, ca să nu formeze cocoloașe și după ce se leagă compoziția se mai fierbe câteva minute la foc mic, amestecând continuu.

Mămăliga dulce cu suc de portocale se toarnă într-un bol de sticlă și se lasă la răcit, întâi pe blatul de bucătărie, apoi în frigider. Blatul se taie în bucățele egale și se pudrează cu puțin zahăr brut pudră. Blatul de mămăligă dulce cu suc de portocale poate fi folosit și ca bază pentru prăjitură sau tort.

Ți-am făcut poftă?

Imaginea de referință și cele din articol îmi aparțin!

5690cookie-checkMămăligă dulce cu suc de portocale – Rețetă