Intime Gânduri

Corina Marinescu
Apa se bea și se mănâncă!

Apa se bea și se mănâncă!

Timp de citire: 3 minute

Anul acesta m-am decis să consum mai multă apă, conștientă fiind că nu beau suficientă. Și cum apa se bea și se mănâncă, pe lângă că mi-am atins targetul de apă băută zilnic, am reușit să mănânc până și mai multe fructe și legume.  

Câtă apă se bea pe zi?

Se spune că noi suntem apă, dat fiind faptul că 60% din corpul nostru este format din apă, iar creierul nostru este într-o proporție de 90% apă. Ei bine, nu o să stau să analizez compoziția corpului uman, ci o să-i cred pe cuvânt pe cei care spun că este indicat să bem cel puțin doi litri de apă pe zi sau, dacă e să mă iau după Institutul American de Nutriție, 3 litri pentru bărbați și 2,2 litri pentru femei. Altă metodă recomandată este consumul pe zi a 35 ml de apă pentru fiecare kilogram, ceea ce rezultă că la cele 63 de kilograme ale mele trebuie să beau 2,205 litri pe zi.

Când mama m-a văzut că îmi țin o evidență strictă a paharelor de apă consumate în timpul zilei s-a temut că o să-mi inund corpul cu prea multă apă. Îngrijorarea ei era una reală. Un consum prea mare de apă poate dăuna sănătății întrucât rinichii ar putea fi inundați de o cantitate pe care nu o poate procesa eficient, nivelul de sodiu din organism n-ar putea echilibra nivelul de apă, iar celulele s-ar umfla. Dar mama poate sta liniștită căci nu am intenția să beau mai multă apă decât este recomandat, deci mă voi limita la cei 2 litri minimi de apă pe zi.

Factori

Consumul de apă într-o zi variază în funcție de mai mulți factori cum ar fi: sexul, vârsta, greutatea corporală, dieta, starea de sănătate, tipul de activitate, clima. E clar! Sunt femeie, deci nu o să dau întrecere cu soțul meu la cantitatea de apă pe care o consumăm, am 34 de ani deci se recomandă să consum apă în formula redată mai sus, date fiind kilogramele cu care mă mândresc, sunt vegană deci mă laud cu o sănătate super bună, am o activitate moderată și asta salvată doar de plimbările zilnice pe care le fac cu cățelul meu și locuiesc într-o climă temperată care nu mă face nici să tremur de frig, nici să leșin de cald.

Când se bea apa?

Încerc să-mi încep ziua cu un tonic general: energizantul de dimineață.

Dar de obicei beau apă dimineața pentru a stimula metabolismul și creierul, a compensa lichidele pierdute în timpul nopții și pentru a elimina toxinele acumulate în organism. Corpul îmi spune când îi este sete. Creierul primește semnale din partea organelor însetate și activează mecanismul setei. Așa că beau apă oricând am senzația că îmi este sete sau încerc să beau câte un pahar de apă la fiecare oră. Consider important să consum apă înainte să fac duș pentru a preveni atacurile vasculare cerebrale și înainte de a mă pune la culcare pentru a ține la distanță bolile cardiace.

Apa se bea …

Din cantitatea totală de apă pe care o consumăm zilnic, cam 70-80% este obținută din lichide, restul provine din ceea ce mâncăm. Cafeaua, ceaiul, sucurile și băuturile alcoolice de cele mai multe ori au efect deshidratator, așa că am învățat că apa nu trebuie înlocuită cu alte lichide și drept urmare nu contorizez paharele de lapte de soia băute, cănile de ceai consumate sau paharul de vin roșu sec savurat la ceas de seară. Așa se face că pe parcursul unei zile consum 2 litri de apă pură (trecută prin 11 filtre), cam 400 ml alte lichide și o cantitate de apă nedefinită din fructe și legume.

… și se mănâncă!

Deci e clar! Apa se bea și se mănâncă. Legumele și fructele sunt o sursă imensă de apă bogată în vitamine. Castraveții conțin 96% apă, spanacul are 96% apă, salata iceberg conține 96%, țelina are o proporție de 95% apă, roșiile au 94% apă, broccoli e în proporție de 92% apă, pepenele verde conține 92% apă, grapefruitul are 91% apă, căpșunile conțin 90% apă, portocalele au 87% apă, zmeura tot 87% apă, iar merele 84% apă.

Apa se bea și se mănâncă!

Tu câtă apă bei și mănânci zilnic?

Imaginea de referință este preluată de pe de pe site-ul www.pixabay.com, iar colajul lucrat în PicsArt îmi aparține.

6480cookie-checkApa se bea și se mănâncă!

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.