Intime Gânduri

Corina Marinescu
Un mărțișor dulce. Chec cu nucă și morcovi. Rețetă vegană

Un mărțișor dulce. Chec cu nucă și morcovi. Rețetă vegană

Timp de citire: 3 minute

De mărțișor …

Te-ai trezit vreodată cu poftă de chec dulce și pufos? Eu astăzi da. Imediat ce am realizat că e 1 martie, deci zi de sărbătoare, m-am pus pe gătit. Nu-s fan mărțișoare, dar nu zic niciodată pas unui mărțișor dulce. Așa că azi mi-am preparat unul, așa cum în urmă cu câțiva ani mi-am confecționat un simpatic token dintr-un măr, un șnur și un banal bilețel.

Luna martie este luna mea. Încep numărătoarea inversă până în 30 și mă bucur de fiecare zi de primăvară. Nu aștept cadouri. Nici de mărțișor, nici în 8 martie și nici măcar de ziua mea. Cele mai frumoase surprize le primesc sub alte forme. În luna martie s-au născut majoritatea ființelor pe care le îndrăgesc cel mai mult. Am ales data de 15 să le sărbătoresc pe toate. Nici o altă zi din an nu-mi poate aduce mai multă fericire în suflet. Anul acesta Lucky primește patru Rodeo. Deci da, luna martie este preferata mea.

… în bucătărie

Aleg să fac un chec cu nucă și morcovi, după rețeta prietenei mele. Nu mai rețin modul de preparare, dar mi-am notat pe undeva ingredientele. Decid să improvizez. Aș putea să o sun și să o întreb cum prepară ea desertul, dar nu fac asta. Ignor până și mesajele ce-mi urează „O primăvară frumoasă!” și ghioceii virtuali primiți și mă apuc de gătit. Ghioceii din mica mea grădină cu flori au înflorit de mult timp. S-au ridicat prematur din pământ, au înfruntat zile geroase de iarnă, dar au rezistat voioși până acum, pentru a-și lua în serios rolul de vestitori ai unui nou anotimp. În adâncul inimii mele aștept să răsară zambilele.

Îmi așez pe blatul de bucătărie ingredientele, dar în goana după dulce uit să le pozez. Faină, sare, un pliculeț de praf de copt, scorțișoară, oțet, ulei de măsline, nucă, trei morcovi, apă minerală și zahăr. De când am renunțat la zahărul brut nu știu niciodată dacă rețetele mele vor mai ieși la fel. Risc și de această dată și voi adăuga în blat Xilitol. Acest îndulcitor, extras din scoarța de mesteacăn, ce are un indice glicemic egal cu 7, spre deosebire de zahărul rafinat ale cărui valori sunt cuprinse între 60-70, este dulcele ce-mi salvează în această perioadă preparatele.

Zâmbesc privind zahărul de mesteacăn pe care l-am inclus până și în noul meu proiect literar și mă amuz aducându-mi aminte de reacția soțului meu care, citind primul capitol din romanul polițist, a remarcat prezența faimosului ingredient în volum. Dar nu, iubitule! (spoiler alert) Nu zahărul de mesteacăn e criminalul!

În casă miroase acum așa cum îmi place mie. A desert copt și a fericire. Scot checul din cuptor și-l așez mândră pe blat. E perfect! Acum, mă întreb eu, cum să mă abțin să nu gust din preparatul încă cald? Decid să mai aștept puțin până-l feliez și răspund tuturor mesajelor primite. Gândul îmi zboară spre suflete care astăzi nu se pot bucura de mărțișor și tot ce pot să fac este să mă rog pentru ele și să sper că povestea lor va avea un final fericit.

Checul cu nucă și morcovi e demențial și este, într-adevăr, un mărțișor dulce pe care sunt sigură că și l-ar dori oricine. Papilele mele gustative sunt în extaz!

Chec cu nucă și morcovi, vegan & sugar free - un mărțișor dulce
Chec cu nucă și morcovi, vegan & sugar free

Chec cu nucă și morcovi, vegan & sugar free – Rețeta

Ingrediente:

  • 200 gr făină
  • un praf de sare
  • un plic praf de copt
  • o linguriță scorțișoară
  • 100 gr zahăr de mesteacăn
  • 100 gr nucă măcinată
  • 3 morcovi rași
  • un sfert de linguriță de oțet
  • 200 ml apă minerală
  • 50 ml ulei de măsline

Mod de preparare:

Toate ingredientele se amestecă cu un mixer, în ordinea de mai sus, respectând regula prafurilor și a lichidelor. Compoziția se toarnă într-o forma de chec, tapetată cu hârtie de copt și se dă la cuptor, la 200 de grade, pentru 40 de minute. Poftă bună!

Imaginea de referinţă şi fotografia din articol îmi aparţin. Vă doresc o zi minunată, încununată cu un mărțișor dulce și o primăvară frumoasă!

12000cookie-checkUn mărțișor dulce. Chec cu nucă și morcovi. Rețetă vegană

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.