Intime Gânduri

Corina Marinescu
Tort cu ciocolată şi aromă de portocale – Rețetă vegană

Tort cu ciocolată şi aromă de portocale – Rețetă vegană

Timp de citire: 3 minute

În sfârşit am gătit celebrul tort cu ciocolată. Pentru că m-am temut că prea multă ciocolată şi nimic altceva e prea puțin (pun intended), am ales o ciocolată vegană cu portocale şi tortul a prins un gust de cofetărie cu fițe.

Povestea

Vai de când mi-am dorit să devorez un veritabil tort cu ciocolată, care să ducă în al nouălea cer papilele mele gustative pretențioase. Am salivat destul admirând tortul de ciocolată al prietenei mele, din care n-am putut să gust, nefiind vegan. Dar cum orice se poate acum veganiza, fără să se compromită gustul, datorită minunatelor produse de pe piață, a venit momentul să mă răsfăț.
Am ales cel mai potrivit moment, ziua dintre aniversări, ziua dintre amintiri trăite şi amintiri viitoare, ziua care nu se putea încheia decât cu un pahar de şampanie. #20 #37 (#97) La mulți ani nouă!
Aveam deja în casă aproape toate ingrediente, mai puțin cele 5 ciocolăți necesare pe care mi le-am cumpărat cu mare entuziasm, deşi ştiam că urmează să le sacrific pe toate într-un singur desert. Tot ce pot să zic acum e că a meritat tot sacrificiul.
M-am lins pe degete când am tăiat felia de tort cu ciocolată, am devorat totul până la ultima firmitură, cât despre cei pe care i-am servit, trebuie să spun că n-au mai scos niciun cuvânt de la acel “Wow, ce bine arată!” până la “E foarte bun şi cremos, zici că-i de la cofetărie”. Am primit, evident, doar cuvinte de laudă.

#gătescpentruaplauze

Tort cu ciocolată şi aromă de portocale – Rețeta

Tort cu ciocolată şi aromă de portocale - Rețetă vegană
Tort cu ciocolată şi aromă de portocale

Ingrediente blat:

400 gr făină
2 pliculețe praf de copt
1 praf de sare
6 linguri cacao
500 ml lapte de soia cu vanilie
200 gr zahăr brut
120 ml ulei de măsline
1 lingură esență pură de portocale

Mod de preparare:

Prafurile şi lichidele se amestecă separat, apoi se mixează împreună. Compoziția se pune în forma de tort tapetată cu hârtie de copt şi se dă la cuptor, 40 min la 200 grade. După ce se răceşte, blatul se taie în trei foi care se vor însiropa la ornare cu un sirop din apă, zahăr brut si 1 linguriță esență pură de portocale.

Ingrediente cremă:

300 ml frişcă lichidă
300 gr ciocolată cu portocale
60 gr unt
50 gr zahăr brut pudră

Mod de preparare:

Se mixează cei 300 ml de frişcă lichidă (eu am folosit Meggle vegan) până se obține consistența dorită şi se păstrează la temperatura camerei. Se topesc la bain-marie 300 gr ciocolată vegană cu portocale, 60 gr unt vegan şi 50 gr zahăr brut pudră. După ce această compoziție s-a racit, se amestecă treptat cu frişca, până ce se obține acea cremozitate caracteristică.

Ingrediente glazură:

200 ml frişcă lichidă
200 gr ciocolată cu portocale
4 linguri ulei de cocos

Mod de preparare:

Se pun pe foc cei 200 ml de frişcă lichidă. Când începe să fiarbă se ia deoparte ibricul şi înăuntru se adaugă cele 200 gr de ciocolată cu portocale mărunțită. Se amestecă până ce ciocolata se topeşte, moment în care se adaugă 4 linguri de ulei de cocos. Se mai amestecă puțin şi se lasă să ajungă la temperatura camerei.

Ornarea tortului:

În aceeaşi formă de copt, se aşează prima foie de blat. Se însiropează cu apă şi zahăr. Crema de ciocolată se pune peste blat şi se nivelează. Se repetă procedeul cu a doua foaie. Peste ce-a de-a treia foaie de blat însiropată se toarnă glazura.
E recomandat ca tortul, înainte de servire, să stea cel puțin 4 ore în frigider, după care poate fi decorat cu crema de ciocolată rămasă şi câteva felii de portocală.

Gustul e demențial. O abundență de ciocolată cremoasă, delicioasă şi sățioasă.

V-am făcut poftă?
Imaginile din articol îmi aparțin şi, recunosc, abia m-am abținut să nu gust din deliciosul tort în timp ce-l fotografiam.

9600cookie-checkTort cu ciocolată şi aromă de portocale – Rețetă vegană

1 comment found

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.