Lipii cu humus și cubulețe aromate de tofu
Wow e tot ce pot spune! Noua mea rețetă preferată se descrie așa: lipii cu humus și cubulețe aromate de tofu.
Povestea
Undeva pe la începuturile veganismului, o prietenă, care s-a pregătit corespunzător când m-a primit în vizită, m-a servit cu humus și tofu. Pentru că sunt un musafir manierat, am gustat din alimentele special cumpărate pentru mine, dar nu pot spune că se numărau printre preferate. Am fost extrem de recunoscătoare pentru gest, însă destul de dezamăgită de gustul acelor bunătăți.
Între timp am început să iubesc humusul și tofu, astfel că acum abia mă pot despărții de ele. Am învățat să combin preparate, să condimentez potrivit și să mă bucur de meniuri spectaculoase și delicioase.
Folosesc năut și tofu în rețete sărate, dar și în rețete dulci și știu că de fiecare dată gustul și prezentarea se ridică la înălțime. #gătescpentruaplauze
Nu aveam cum să nu gătesc, la un moment dat, și rețeta propusă în acest articol și anume lipii cu humus și cubulețe aromate de tofu. Îmi place atât de mult încât o introduc în meniu cât de des pot și știu că și ție ți-ar plăcea, așa că te invit să lecturezi rețeta. Te asigur că se prepară rapid și extrem de ușor.
Rețeta – lipii cu humus și cubulețe aromate de tofu
Ingrediente cubulețe de tofu:
- 300 gr tofu natur
- 2 linguri fulgi de drojdie inactivă
- 1 lingură boia
- 1 lingură pudră de usturoi
- 1 linguriță turmeric
- 1/2 linguriță sare
- 1/2 linguriță piper
Mod de preparare:
Tofu tăiat cubulețe se tăvăleşte în mixul format din condimentele de mai sus, după care se pun într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi se dau la cuptor, la 200 grade pentru 40 de minute.
Ingrediente humus:
- 1 conservă de năut fiert
- 3 linguri de ulei de măsline
- Sare, piper (după gust)
- (opțional se pot adăuga şi 3 linguri de semințe de susan măcinate)
- 100 ml apă
Mod de preparare:
Năutul scurs de apă (apă din care se poate face aquafaba) se blenduieşte cu uleiul de măsline, condimentele şi apa care se potriveşte pentru consistența dorită.
Pentru alte rețete humusul se poate îmbunătății cu 1 linguriță de turmeric/boia/chimen/pudră de sfeclă/pastă de ciuperci, etc.
Ingrediente lipii (5 bucăți):
- 250 gr făină
- 1 linguriță sare
- un vârf de cuțit de praf de copt
- 150 ml apă
- 50 ml ulei pentru prăjit
Mod de preparare:
Se amestecă ingredientele şi se frământă. Se împarte aluatul în 5 bucăți care se întind pe blatul de bucătărie, în formă rotundă, cu diametru de maxim 20 cm. Lipiile se frig pe ambele părți, într-o tigaie cu puțin ulei de floarea soarelui presat la rece, până se rumenesc.
Asamblare:
Lipia se unge cu 2 linguri generoase de humus și se decorează cu o mână de cubulețe aromate de tofu. Deliciosul preparat se rulează și se savurează cu poftă.
Imaginea de referință și fotografia din articol îmi aparțin.