Tort cu aromă de turtă dulce și portocale
În timp ce gospodinele pun murături și fac zacuscă, eu mă pregătesc altfel de iarnă. Stocul meu de condimente s-a îmbogățit în această toamnă cu scorțișoară, ghimbir, cuișoare, cardamon, anason stelat, ienihibar, nucșoară, coriandru și piper negru. Și după ce am amestecat toate condimentele pudră/măcinate, în casă a început să miroasă a turtă dulce și a Crăciun.
În aceste condiții nu-i de mirare că m-am apucat să gătesc un tort cu aromă de turtă dulce și portocale și să ascult, încă din primele zile ale lunii Noiembrie, playlist-ul intitulat „Christmas songs”.
Mix condimente turtă dulce
Ingrediente mix:
- 120 gr scorțișoară
- 80 gr ghimbir
- 80 gr cuișoare
- 40 gr cardamon
- 30 gr anason stelat
- 20 gr ienihibar
- 20 gr nucșoară
- 10 gr coriandru
- 10 gr piper negru
Toate condimentele pudră/măcinate se amestecă și se depozitează în două borcane mari. Rețeta se poate înjumătăți dacă se consideră necesar.
Tort cu aromă de turtă dulce și portocale – Rețeta
Ingrediente pentru un blat mic / 12 brioșe:
- 200 gr făină
- un praf de sare
- 1 praf de copt
- 1 lingură cacao
- 1 lingură mix de turtă dulce
- 100 gr nucă măcinată
- 250 ml lapte de soia cu vanilie
- 150 gr zahăr brut
- 60 ml ulei de măsline
- 1 linguriță esență pură de portocale
- suc de la o portocală pentru însiroparea blatului
Mod de preparare blat:
Într-un bol se amestecă făina, sarea, praful de copt, cacaua, mixul de turtă dulce și nuca măcinată, iar în alt bol se amestecă laptele de soia cu vanilie, zahărul, uleiul de măsline și esența de portocale. Ambele compoziții se mixează împreună, pun în forma de copt tapetată cu hârtie și se dă la cuptor la 200 grade pentru 40 de minute. După răcire, blatul se taie și se însiropează cu sucul de la o portocală.
În cazul în care se gătește un tort mare, toate ingredientele pentru blat și cremă se dublează.
Ingrediente pentru cremă:
- 300 gr tofu fără saramură
- 150 ml portocală la blender
- 1 linguriță esență pură de portocale
- 100 gr zahăr brut
- 100 ml ulei de cocos
Mod de preparare cremă:
Se amestecă în blender tofu tăiat bucățele, portocala deja blenduită, esența de portocale, zahărul brut și uleiul de cocos topit.
Ingrediente felii caramelizate de portocală:
- 300 gr zahăr
- 400 ml apă
- 8 felii de portocală
Mod de preparare decor:
Se pun la fiert, pentru aproximativ o oră, zahărul, apa și feliile de portocală tăiate subțiri. Feliile se întorc de câteva ori și după ce se scot din oala în care au fiert se pun pe o hârtie de copt și se lasă la răcit.
Asamblare tort:
Blatului i se taie marginea, apoi se feliază și se însiropează. Peste prima felie de blat se pune crema, astfel încât să curgă și în spațiul ce s-a format între blat și forma de tort în care s-a copt, formă pe care o folosim și la asamblarea tortului. Deasupra cremei se așează cea de-a doua felie de tort. Tortul cu aromă de turtă dulce și portocale se dă la frigider peste noapte. Înainte de servire se înlătură forma de tort și se decorează cu feliile caramelizate de portocale.
Tortul, în varianta de brioșă, se regăsește în articolul dedicat ruladei/plăcinetei de spanac.
Acest tort cu aromă de turtă dulce și portocale este perfect condimentat, răcoritor și foarte delicios, astfel că este de nelipsit în sezonul rece și în preajma sărbătorilor de iarnă. În speranța că am inspirat, urez „Spor la gătit!” și „Poftă bună!”.
Imaginea de referință și cele două fotografii din articol îmi aparțin.
2 comments found