Degustare preparate vegane marca Rawdia Sibiu
Începe o săptămână nouă. Ce fac? Studiez atent meniul propus de cei de la Rawdia Sibiu. Nu sunt un fan al mâncării gătite dar din când în când merge. În plus anul acesta mi-am propus diversificare. Și ca să-mi ating scopul trebuie să apelez și la take out căci nu sunt mare bucătăreasă și chiar dacă mă pricep să fac câteva preparate trebuie să recunosc că nu intru zilnic în starea necesară pentru a găti ceva delicios.
Meniul zilei nu se repetă în nicio zi și nici nu pot combina supa cremă de roșii care se pregătește luni cu mămăliga cu ciuperci sotate în smântână de caju care apare miercuri. Mănânc destul de rar supe sau ciorbe însă ceea ce pot spune despre cele preparate de Rawdia Sibiu este că toate cele pe care le-am gustat au fost foarte bune.
Aleg deci meniul de joi și aștept să treacă zilele să-mi pot comanda supă cremă de spanac cu mentă și tartă de tofu cu sticksuri de țelină. Știu din start că o să-mi placă supa și tarta însă nu garantez pentru țelină. Așa că arunc o privire și pe meniul cu produsele din vitrină care numai de ceva timp se afișează. Până de curând totul era surpriză.
Tarta cu căpșuni și cremă de lămâie de marți îmi face cu ochiul. La fel și waffles cu brânzică de caju de vineri. Aleg totuși să-mi îmbunătățesc meniul de joi și adaug la comandă o porție de quiche de conopidă și o porție de vegan pancakes dacă tot e pe răsfăț.
Pe la amiază merg să-mi ridic bunătățile la care m-am gândit de câteva zile. Mă întâmpină o tânără amabilă și mereu cu zâmbetul pe buze și simt cum mă molipsește energia ei. Până și pe bilețelul de comandă mi-a desenat o inimioară.
Dau fuga acasă, despachetez tot, fac câteva poze și mă apuc să degust preparatele. Chiar dacă soțul meu nu este vegan apreciază stilul meu de viață și uneori chiar preferă preparatele mele ușoare în detrimentul celor tradiționale, așa că împart cu el meniul meu.
Supă cremă de spanac cu mentă
După cum m-am așteptat supa este foarte bună. Am mâncat-o cu felia pufoasă de pâine cu maia. Îmi place mult de tot combinația de spanac cu mentă însă nu cred că-și găsește locul în farfuria mea pătrunjelul. Nu-i sunt eu cel mai mare susținător și aici chiar nu văd ce rol joacă.
Soțul meu a declarat că a fost cea mai bună supă de spanac pe care a mâncat-o. A apreciat că nu a avut gust de ulei sau de făină și că nu a fost lungită așa cum se procedează în alte restaurante. Și dacă e cineva care cunoaște meniurile zilnice atunci e el pentru că la serviciu își comandă mereu mâncare gătită. El nu poate trăi ca mine din dragoste și aer.
Sticksuri de țelină
Sticksurile de țelină arată ca niște cartofi pai și simt să scot o paletă cu nota zece pentru aspect. Gustul însă nu mă fascinează dar asta doar pentru că nu sunt obișnuită să mănânc țelină. Sper să primesc și eu o notă de trecere pentru intenția de a mânca mai sănătos.
Iubitul meu a spus că sticksurile merg ca snacks dar nu se potrivesc drept garnitură. A fost și el plăcut impresionat de aspect.
Tartă de tofu
Tarta de tofu, cu mărar, ardei, ceapă și porumb este foarte bună. Chiar și pătrunjelul merge aici. În mod sigur o să o reproduc. M-am specializat în tarte și dulci și sărate și trebuie să le mulțumesc celor de la Rawdia Sibiu pentru că ei m-au inspirat (vezi articolul Rețeta fericirii: Tarta).
Despre tartă numai de bine și din partea soțului meu. Mi-a spus că e echilibrată și potrivit condimentată însă i s-a părut ciudat ca o tartă, tăiată precum o felie de tort, să fie servită ca fel principal.
Brioșă cu merișor
În meniul zilei intră și o brioșă dulce și pufoasă, cu merișor, căci nicio masă nu este completă fără desert. Îmi place cum este condimentată.
Brioșa i-a plăcut și partenerului meu de degustare. A apreciat textura și a afirmat că s-a bucurat când a descoperit că are merișoare. Ce nu i-a plăcut și aici sunt întru totul de acord, a fost că brioșa s-a terminat prea repede.
Quiche de conopidă
Tarta de conopidă are un aluat puțin sfărâmicios dar este tare bună și pe lângă ingredientul vedetă înglobat în bine-cunoscuta cremă de caju, mai conține ardei, ceapă și evident pătrunjel. Îmi place și o să o reproduc.
Soțul meu a declarat că adaugă pe lista de preferate și tartele pe care le scoate din cuptor Rawdia Sibiu. Toate sunt delicioase și în comparație cu cele pe care eu le prepar sunt mai moi. Dar o să-mi dau interesul să-mi îmbunătățesc și eu rețetele.
Vegan pancakes
Porția de pancakes cu dulceață de zmeură e demențială. Aluatul dulce și aroma fructului se combină perfect și papilele mele gustative în sfârșit se declară satisfăcute. E clar că sunt o mare iubitoare de dulciuri. Cred că dacă s-ar putea aș trăi numai din dulciuri. Și nu, nu cred că aș face diabet. Am văzut de curând un documentar și se pare că zahărul nu e principalul vinovat în ecuație.
Deși mereu spune că nu-i plac dulciurile eu știu că nu e așa și că de fapt soțul meu e înnebunit după ele. Dovada a stat și faptul că a devorat porția rămasă de pancake. I-a plăcut că nu a fost prea uleioasă, a spus că merge bine cu sosul de zmeură, însă gustul i s-a părut că a semănat mai degrabă cu aluatul brioșei sau cu cel pentru waffles.
Prețul?
Meniul zilei a costat 27 lei (pentru că l-am ridicat eu în loc să-mi fie livrat) iar celelalte două preparate au fost 18 lei fiecare. În total am achitat 63 lei plus bacșiș. Pe mine un asemenea meniu mă satură pe deplin însă problema mea este faptul că nu-mi place mereu ce regăsesc în lista propusă săptămânal și mi-ar plăcea să pot să-mi creez propriile combinații.
Soțului meu i s-a părut puțin scump meniul și riscant în sensul că se teme să comande ceva ce nu știe dacă o să-i placă și n-ar vrea să arunce cu banii și să rămână flămând. În plus, a adăugat el, cu 63 de lei se pot sătura mai multe persoane comandând două pizza de la pizzeria noastră preferată sau 3+3 de la orice alt local care are super-oferte.
Într-adevăr și mie mi se pare puțin cam scump restaurantul Rawdia Sibiu dar cum nu-mi cumpăr zilnic de la ei nu simt asta. Zilele trecute m-am oprit la o cafea cu prietena mea și ea și-a comandat și o tartă cu vinete, brânză telemea și ou. Tarta arăta senzațional și sunt sigură că nici gustul nu a fost mai prejos însă cum de mulți ani n-am mai mâncat ouă și lactate n-am putut gusta și am crezut-o pe cuvânt când s-a declarat satisfăcută. Gramajul a fost același cu orice felie pe care o servește și restaurantul vegan însă prețul a fost jumătate, respectiv 9 lei.
Se profită puțin de trend pentru a se urca prețul oricărui produs vegan? Desigur. Însă toată lumea face acest lucru. Nu pot reproșa asta restaurantului meu vegan preferat. Ce pot însă critica este programul de funcționare. Mi-aș dori să pot lua cina la Rawdia Sibiu (inclusiv în weekend) și să-mi pot alege din meniu orice oricând, să fie un restaurant în toată regula nu doar axat pe catering.
Go Vegan!
Sperând că dorințele mi se vor îndeplini cândva nu-mi rămâne altceva de făcut decât să-ți recomand să testezi produsele Rawdia Sibiu. În mod sigur nu vor dezamăgi. Și ca să-i parafrazez spun: Iubire. Restul sunt ingrediente.
Toate acestea s-au întâmplat săptămâna trecută. Azi e luni și o iau de la capăt.
Imaginea de referință este preluată de pe pagina de Facebook Rawdia Sibiu iar fotografia din articol îmi aparține.