Intime Gânduri

Corina Marinescu
Două rețete fabuloase cu ciocolată: Vegan Lava Cake și Brownie cu Năut

Două rețete fabuloase cu ciocolată: Vegan Lava Cake și Brownie cu Năut

Cândva eram dependentă de ciocolată. Nu era zi în care să nu devorez o tabletă întreagă. Acum o consum ocazional și cu moderație. Dar o apreciez mai mult.

Ciocolata a fost consumată inițial sub formă de băutură cu gust amărui. Arborele de cacao era „mâncarea zeilor” în viziunea mayașilor și aztecilor. Boabele de cacao, folosite la începuturi ca monedă de schimb, sunt originare din America Centrală și de Sud, dar în prezent majoritatea culturilor se dezvoltă în Africa.

Considerată de mii de ani drept un veritabil remediu medicinal, astăzi se spune despre ciocolată că menține sănătatea sistemului nervos, că ajută la combaterea stărilor depresive și că are un efect energizant și afrodiziac.

– Nu aveți nimic de post?, am întrebat eu timid într-o bombă de zahăr, poftind la ceva dulce.

– Nu, mi-a răspuns cu părere de rău o domnișoară amabilă.

– Ok, mulțumesc.

– Te aștept într-o zi în care nu postești, a adăugat tânăra care mi-a citit dezamăgirea pe față.

– Tot timpul postesc, am spus eu cu mândrie. Am o alimentație vegană.

– Aaa! Atunci poate o cafea?

– Nu, merci, am spus eu părăsind încăperea în care mirosea a nori pufoși decorați cu bezele.

O discuție

Două dintre deserturile mele preferate conțin bineînțeles ciocolată. Și sunt mult mai delicioase decât orice alte dulciuri din vitrinele cofetăriilor clasice. Garantez.

Vegan Lava Cake

Vegan Lava Cake
Vegan Lava Cake

Ingrediente (pentru 5 buc):

  • 2,5 linguri făină de in + 10 linguri apă călduță
  • 125 gr zahăr brut
  • 80 gr făină
  • 125 gr ciocolată cu 80% cacao
  • 125 gr unt de caju
  • apă
  • forme de aluminiu
  • cacao

Mod de preparare:

Formele de aluminiu se ung cu unt și se tapetează cu cacao.

Făina de in se amestecă într-o cană cu apa călduță. Compoziției i se adaugă zahărul și apoi făina.

La baie-marin se topesc untul și ciocolata care se amestecă până la omogenizare cu cele de mai sus. Dacă e necesar se mai adaugă puțină apă până se obține consistența dorită.

Formele umplute se pun la cuptorul încălzit în prealabil la 200 grade și se lasă între 12-14 minute.

În varianta ideală Vegan Lava Cake se servește caldă, cu înghețată de vanilie și frunze de mentă.

Brownie cu Năut și Nucă

Brownie cu năut și nucă
Brownie cu năut și nucă

Ingrediente:

  • 1 kg năut fiert/din conservă
  • 5 linguri de făină de in + 20 linguri apă caldă
  • 250 ml ulei de cocos
  • 200 gr ciocolată neagră cu 80% cacao
  • 300 gr zahăr brut/de cocos
  • 80 gr cacao
  • 2 pliculețe praf de copt
  • nuci

Mod de preparare:

Năutul se procesează cât mai fin, cu puțină apă, în robotul de bucătărie. Întâi se adaugă ingredientele lichide: făina de in dizolvată în apă, uleiul de cocos lichid și ciocolata topită la baie-marin. După ce se amestecă puțin se încorporează zahărul, cacaoa și praful de copt.

Compoziția se pune într-o tavă învelită în hârtie de copt și deasupra se presară nucile.

Tava se dă la cuptorul încălzit la 180 grade pentru 30-40 de minute.

Brownie se lasă la răcit în tavă și se poate servi cu înghețată.

Poftă bună!  

Imaginea de referință este preluată de pe site-ul www.pixabay.com, iar cele din articol îmi aparțin.

1 comment found

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.