Cum se fierbe corect orezul – Rețetă simplă
Înainte să afli cum se fierbe corect orezul trebuie să cunoști câteva aspecte legate de acest aliment.
Proprietățile orezului
Orezul este o sursă de carbohidrați cu eliberare treptată și asigură rezerva de energie de care corpul are nevoie zilnic. Are o valoare nutrițională ridicată, întrucât conține cantități mari de minerale (fier, calciu) și vitamine (niacină, tiamină, roboflavină), face parte din categoria cerealelor fără gluten, nu conține sare, este sărac în grăsimi saturate și colesterol rău și acționează ca un scut împotriva formării celulelor canceroase.
Orezul are un efect alcalinizant, motiv pentru care reduce excesul de acid uric din sânge. Se digeră ușor, se asimilează repede și are efecte tonice asupra sistemului nervos central. Orezul, aplicat sub formă de praf pe piele, ajută la îngrijirea ei și chiar la întârzierea semnelor de îmbătrânire.
Cum diferențiezi orezul natural de cel confecționat din plastic
Orezul artificial, produs din amidon de cartofi cu rășină sintetică sau plastic, este toxic și extrem de periculos pentru sănătatea consumatorului. Forma finală a acestui produs e similară orezului clasic, de aceea e greu de identificat de la prima vedere. Până și aroma pare autentică, căci nucleele de orez astfel produse sunt aburite cu aromă de orez.
Din fericire, există câteva metode de verificare a calității orezului. 1. Orezul pisat se transformă în făină albă, pe când cel fals va produce un praf gălbui. 2. Un orez fals în flăcări va mirosi a plastic ars, așa că și aceasta este o metodă de testare. 3. Cea mai la îndemână metodă de diferențiere a orezului consider că este testul cu apa. Orezul bun, amestecat cu apă, se va lăsa pe fundul vasului, pe când orezul din plastic va pluti la suprafața apei. 4. Proba timpului spune că orezul preparat, închis într-un vas ermetic, va mucegăi în câteva zile, însă cel sintetic se va prezenta la fel de bine ca și în prima zi.
Intime gânduri
Recunosc, n-am îndrăgit dintotdeauna orezul. Dar de când am devenit mare fan „Survivor”, am înțeles două lucruri: că n-aș rezista 39 de zile într-un concurs care testează limitele și că singurul mod în care pot deveni „concurent” este să mănânc orez, în timp ce vizionez emisiunea mea preferată (despre aceasta și despre serialele mele favorite am scris în articolul „Ce seriale îți recomand să urmărești când #staiacasă”).
Cum se fierbe corect orezul
Pune un pahar/o cană de orez într-un vas adânc. Acesta va face spumă în timpul fierberii și își va dubla sau chiar tripla volumul, motiv pentru care vasul în care-l prepari trebuie să fie încăpător.
Clătește orezul în câteva ape reci, astfel ca impuritățile să se ridice la suprafață și apa să se limpezească. Lasă orezul 10 minute în apă rece.
Scurge orezul, aruncă apa în care a stat și toarnă peste orez două căni de apă rece. Regula e că pentru fiecare cană de orez se folosesc două căni de apă. Astfel că dacă ai început turnând două căni de orez, acum îl vei acoperi cu patru căni de apă și tot așa.
Pune vasul descoperit la fiert. Nu necesită amestec. Când apa începe să fiarbă, acoperă vasul și redu focul la minim. Fierbe orezul fix 10 minute, fără să ridici capacul.
Ia vasul de pe foc și lasă-l acoperit timp de 20 de minute.
Orezul este acum fiert corect. E pufos și gata să fie servit cu orice. Merge perfect și în preparate sărate (alături de legume chinezești și sos de ciuperci sau sos dulce acrișor cu ananas) și în cele dulci (înglobat într-o budincă de vanilie și decorat cu fructe de pădure și bucăți de ciocolată).
Poftă bună!
Imaginea de referință este preluată de pe site-ul www.pixabay.com, iar colajul din articol îmi aparține.