Pâine integrală
Când tata îmi spune că trebuie să gătesc și să mănânc mai multă pâine integrală îl ascult. Mărturisesc, cu mâna pe inimă, că ador mai mult pufoșeniile albe, dar se pare că pâinea integrală păstrează toate părțile bobului de grâu, oferind astfel mai multe fibre, vitamine și minerale esențiale pentru digestie și sănătatea generală și, în concluzie, este mai sănătoasă.
Acum întrebarea care se pune, asemănătoare celei rostite de prințul Hamlet, este: să ascult partea rațională din mine sau partea care se răzvrătește? Astăzi dau curs raționalului, mâine nu se știe.
PÂINE INTEGRALĂ
Rețetă pentru: 1 pâine, Timp de preparare: 25 min, Timp total: 5 h
Ingrediente:
- 500 gr făină integrală
- 450 ml apă
- 6 gr drojdie proaspătă
- ½ linguriță zahăr de mesteacăn
- 25 ml ulei de măsline
- 1 linguriță sare
Mod de preparare:
Se amestecă 6 gr de drojdie proaspătă cu 2 linguri de apă călduță și ½ linguriță zahăr de mesteacăn și se lasă să crească, timp de 10 minute.
Între timp se cern 500 gr de făină integrală care se amestecă cu 1 linguriță de sare.
Peste făină se adaugă 25 ml de ulei de măsline și maiaua, se amestecă, după care se adaugă restul de 410 ml de apă călduță.
Aluatul se amestecă cu lingura, apoi se unge cu puțin ulei de măsline și se lasă 4 ore la dospit, la temperatura camerei sau peste noapte la frigider.
Înainte de preparare, dacă aluatul s-a odihnit în frigider, acesta se scoate și se lasă la temperatura camerei, pentru cel puțin 1 oră.
Aluatul se modelează cu puțină făină și se pune în forma ceramică, lăsându-l încă 15 minute să crească, timp în care cuptorul se preîncălzește la 200 de grade.
Forma ceramică se acoperă și se dă la cuptor pentru 30 de minute, după care capacul se înlătură, temperatura se reduce la 180 de grade și se mai lasă la copt încă 20 de minute, până ce pâinea se rumenește.

De reținut:
În categoria PANIFICAȚIE se regăsesc următoarele rețete: Chifle pufoase, Pâine integrală, Pâine, Covrigi împletiți, Foccacia, Croissante, Saleuri cu susan, Pogăci cu chimen.

Imaginea de referinţă şi fotografiile din articol îmi aparţin.