Cozonac cu nucă, cu mac și cu rahat – Rețetă vegană
Și din nou a venit Crăciunul! Pe vreme de primăvară anul acesta și în condiții nemaitrăite până acum, ceea ce mă pune serios pe gânduri. Dar nu vreau să meditez prea mult timp asupra realității în care trăiesc, căci sunt deja tristă pentru moartea lui „Winnetou” (de Karl May). Așa că ascult al meu Christmas Playlist, gătesc și mănânc cozonac, aka activitatea mea preferată de sărbători.
În fiecare an prezint celor dragi, spre degustare, cozonacul cu nucă și cel cu mac și de fiecare dată cozonacul cu nucă iese triumfător, deși preferatul meu este, bineînțeles, cel cu mac. Și ca în fiecare an, deși toți știu care cozonac e pe primul loc în topul personal, se înfruptă cu mare poftă din cozonacul meu delicios cu mac. Să înțeleg că n-au fost sinceri în aprecieri?
Cozonacul cu nucă și cel cu mac compun deja desertul tradițional de Paște și de Crăciun. Sunt cozonaci buni, al căror gust te poartă în copilărie și în care cauți urma de aluat în marea bogăție a umpluturii, aşa că n-aveam cum să nu ne îndrăgostim de ei.
Dar uneori tradiția se mai și schimbă. Dacă în trecut găteam acest preparat cu ouă și lapte de vacă, acum nu-mi pot închipui de ce am folosit vreodată acele ingrediente, când, evident, laptele de soia cu vanilie salvează acum toată situația. Și dacă tot rescriem tradiția, mărturisesc că în unii ani se alătură celor două feluri de cozonac și cozonacul cu rahat care, emanând dulce din toți porii, ia mințile degustătorilor și zăpăcește pentru un scurt moment clasamentul fiecăruia.
Ingredientele cozonacului sunt puține, iar modul de preparare este simplu. Așa că rețeta este ușoară, delicioasă și potrivită oricăror mâini de aur care se încumetă să frământe aluatul până ce cade picătura de sudoare și oricărei guri care rezistă tentației de a gusta mereu din umplutura ademenitoare.
Redau rețeta cozonacului cu nucă și cu mac (aluat și umpluturi pentru doi cozonaci), așa cum și-a notat-o soțul meu în telefon, pentru a nu mai face „din ochi” și pentru a evita pe viitor calculele matematice de genul „regula de trei simplă”. De ce rețeta lui ? Pentru că ce-i drept, pe el cade partea ce-a mai dificilă din prepararea super desertului de sărbători și aici mă refer la frământarea și întinderea aluatului. Părinții mei pregătesc de obicei umpluturile cu nucă și mac, iar eu, fotograful desemnat, mă pricep cel mai bine la supervizat și degustat, motiv pentru care spun, ca un profesionist avizat, că preparatul gătit de noi este #vegan #crueltyfree #delicious.
Descoperă și alte rețete vegane, tot aici, pe site-ul Intime Gânduri. Spor la gătit, poftă bună și sărbători fericite, pline de iubire, zâmbete și voie bună!
Imaginea de referință și fotografiile din articol îmi aparțin.
1 comment found