Intime Gânduri

Corina Marinescu
Cartofi pai la cuptor cu ceapă caramelizată – Rețetă

Cartofi pai la cuptor cu ceapă caramelizată – Rețetă

Timp de citire: 2 minute

Trebuie să împărtășesc cu tine noua mea rețetă preferată: cartofi pai la cuptor cu ceapă caramelizată. Însă înainte de toate, povestea!

Mărturisesc că nu mă declar deloc încântată să iau masa în oraș. Nu că nu mi-ar face plăcere să mănânc ceva bun fără să depun efortul de a găti preparatul respectiv și fără să-mi presar făină prin toată bucătăria sau să ornez pereții cu ciocolată. Doar că un vegan în Transilvania nu prea are de ales între restaurantele la care să-și facă rezervare pentru cină și nici nu se poate pierde printre ofertele din meniul localului unde ajunge într-un final fără să-și dorească.

Așa că, atunci când mă văd nevoită să comand ceva ce se presupune că trebuie să-mi placă și să-mi țină de foame, dacă nu cumva sunt într-o pizzerie și atunci e clar ce îmi comand, aleg garnitură cu garnitură, spre surprinderea mea și a ospătarului care-și notează uimit comanda mea.

În urmă cu câțiva ani, în meniul unui restaurant am observat ceapa caramelizată care însoțea un preparat pe care eu nu-l puteam încerca. Și pentru că până atunci nu asociasem vreodată ceapa cu zahărul, am rugat bucătarul să-mi prepare ceapa caramelizată separat și să o alăture unor cartofi pai. Am gustat, am reținut ingredientele și apoi am reprodus rețeta în bucătăria mea și, îndrăznesc să spun, chiar mai bine decât o gătesc unii maeștrii în gastronomie.  

Se întâmplă destul de des să rămân fără pâine în casă și aproape în fiecare săptămână constat că, deși abia ce m-am întors de la cumpărături, frigiderul este la fel de gol precum o casă bântuită. Dar câțiva cartofi, câteva cepe și un pahar de vin reușesc cumva să găsesc atunci când mi-e poftă de cartofi pai la cuptor cu ceapă caramelizată. Și dacă nici dintr-astea n-am atunci dau o fugă până la magazin pentru că rețeta asta merită un drum în plus.

Rețetă cartofi pai la cuptor

Ingrediente:

  • 3 – 4 cartofi
  • ulei de măsline
  • sare
  • boia dulce/rozmarin

Mod de preparare:

Cartofii curățați, spălați și tăiați pe lungime se pun într-o tavă protejată cu hârtie de copt. Peste cartofi se presară puțin ulei de măsline după care se condimentează cu sare și opțional cu boia dulce sau rozmarin. Cartofii se pun în cuptor, la 200 grade, 20 min pe încălzire inferioară și superioară și apoi încă 20 de minute pe încălzire cu ventilator.

Rețetă ceapă caramelizată

Ingrediente:

  • 4 cepe
  • ulei de măsline
  • 4 linguri zahăr brut
  • 100 ml vin
  • (tip: turnăm vin alb dacă folosim ceapă roșie și vin roșu dacă gătim ceapă albă)

Mod de preparare:

Ceapa tăiată juliene se pune la călit în ulei de măsline încins. După ce ceapa a devenit ușor transparentă, în tigaie se adaugă lingurile de zahăr brut și vinul. Când alcoolul s-a evaporat se amestecă atent pentru a nu se arde ceapa. Preparatul este gata când devine ușor maroniu și zahărul se caramelizează.

Cartofi pai la cuptor cu ceapă caramelizată

Cartofii pai la cuptor cu ceapă caramelizată sunt o rețetă ușor de preparat și extrem de delicioasă, mai ales pentru cine adoră gustul dulce-sărat într-o farfurie gândită parcă pentru pofticioși. Iar preparatul merge perfect cu un pahar de vin alb sau roșu, în funcție de ce fel de ceapă s-a folosit la gătit. Poftă bună!

Imaginea de referință și cea din articol îmi aparțin.  

6860cookie-checkCartofi pai la cuptor cu ceapă caramelizată – Rețetă

1 comment found

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.