Vremea îmi dictează cum să mă simt
M-au trezit picăturile mari de ploaie care au lovit fără pic de sensibilitate pervazul din tablă. Fiecare strop, care a căzut în gol din cer, și-a definit propria notă muzicală atunci când s-a izbit violent, dar melodios, pe acea suprafață dură. Ploaia a cântat la pian pe clape împrumutate.
N-am avut chef să mă ridic din pat dar am ascultat pentru câteva clipe melodia compusă parcă special pentru mine. Apoi mi-am adus aminte de un pasaj din cartea pe care am terminat-o de citit acum două zile și am zâmbit. Mi se potrivea aproape perfect.
„Astăzi nu vreau să mă duc nicăieri, nu vreau să fug niciunde, nu vreau nici măcar să ajung până la capătul străzii. Vreau să stau aici, închisă în casă, cu soțul meu, să ne uităm la televizor și să mâncăm înghețată, după ce îl voi fi chemat de la birou, în toiul amiezii, ca să facem sex”.
Megan în „Fata din Tren” de Paula Hawkins
Am coborât la parter și am observat că până și Lucky a înțeles că pe vreme de ploaie se doarme mai mult. Așa că am mâncat un bol de cereale și m-am uitat la un serial. Prognoza meteo anunța o vreme numai bună de stat în casă dar când ploaia s-a oprit am ieșit afară și am inspirat aer curat. Mi-am luat aparatul de fotografiat și obiectivul bun, cel de 55-200 mm și am pozat picăturile de ploaie care se ambiționau să decoreze frunzele cu strălucirea lor.
Un soare timid a încercat să-și facă apariția dintre nori. L-am privit cu ochii plini de speranță, l-am încurajat și l-am provocat să-mi mângâie fața cu razele lui, chiar dacă cerul plumburiu ce se desfășura deasupra mea mă privea ironic. Am cântat în gând versurile lui Horia Brenciu „Azi am chef de soare/Azi am chef să fac tot ce-mi doresc/Azi am chef de tine/ Că te iubesc” însă n-am reușit să înduplec vremea.
Ploaia a început din nou să cadă chiar în timp ce îmi plimbam degetele printre iarbă și frunzele de trifoi. Ce senzație plăcută. Atunci am înțeles că am pierdut și am intrat înapoi în casă.
De ce și cum ne afectează vremea dispoziția?
Organismul nostru funcționează perfect doar atunci când parametrii sunt normali. Temperatura trebuie să fie cuprinsă între 20 și 25 de grade Celsius, umiditatea se cere a fi potrivită, iar lumina naturală trebuie să fie adecvată. Orice abatere de la valorile cu care ne-am obișnuit creează disconfort corpului și minții.
Vremea influențează persoanele potențând stările de spirit sau creând diverse neplăceri. Nu este nevoie de niciun studiu care să concluzioneze acest fapt căci fiecare persoană simte schimbarea climaterică și este, într-un fel sau altul, influențată de ea. Desigur, unii sunt mai sensibili la schimbările meteorologice pe când alții sunt mai rezistenți.
Temperaturile scăzute și lipsite de soare pot duce la apariția amețelilor și a migrenelor, cauzează somnolența și favorizează sau agravează depresia. Totodată oamenii sunt mai irascibili și mai nervoși. Temperaturile ridicate și umiditatea cresc stresul termic și pot fi cauza unor probleme respiratorii. Zilele caniculare pot cauza probleme dermice, insolații, probleme cardiace și mintale.
Ce poți face să nu te lași afectat de schimbarea vremii?
Nimic nu spune mai multe decât o plimbare care sfidează vremea care nu îți e pe plac. Dar nici activitățile din casă nu sunt mai prejos. Citește o carte dintre cele care se află pe noptieră, fă exercițiile de care ai uitat de ceva timp, gătește o rețetă nouă, meditează cel puțin zece minute, vizionează un film preferat, joacă-te un joc care să te ducă din nou spre copilărie, scrie o pagină de jurnal.
Ce să nu faci dacă ești meteosensibil?
Să nu te gândești înainte cu două zile să plouă că te vor durea articulațiile căci gândirea negativă are obiceiul să se întoarcă împotriva pesimistului. Să nu uiți nici că în această perioadă tinzi să-ți dezlănțui monstrul încătușat de firea ta mai veselă. Să nu te lași doborât de faptul că afară e frig sau prea cald ci să te îmbraci adecvat și să-ți înfrunți temerile. Cine știe? Poate te vei surprinde.
Încearcă să vezi partea plină a paharului. Sau măcar paharul.