Intime Gânduri

Corina Marinescu
Păpădia din grădină

Păpădia din grădină

Timp de citire: 2 minute

Printre buruienile din livadă au răsărit zeci de păpădii. Îmi petrec minute întregi admirându-le şi constat că le ador la fel de mult cum le pofteşte broscuța mea Speedy.

Floarea se deschide odată cu răsăritul, copiază strălucirea astrului ceresc, iar la apus se închide şi se camufleză printre celelalte ierburi.

Legenda spune că la începuturi Dumnezeu a trimis un înger să întrebe fiecare plantă cum îşi doreşte să arate. Păpădia a spus că i-ar plăcea să strălucească precum soarele, dar totodată că admiră frumusețea lunii şi farmecul stelelor. Aflând toate acestea Dumnezeu a decis sa-i îndeplinească toate dorințele nehotărâtei plante.

De aceea păpădia este la început galbenă ca soarele, apoi devine albă la fel ca luna, iar dacă spre final este atinsă de adierea vântului se împrăştie precum stelele.

O păpădie spre cer

Păpădia este nepretențioasă şi creşte oriunde, se regenerează dacă este ruptă, se încăpăţânează să reziste în orice condiții, iar semințele ei dau viață unui urmaş la fel de hotărât să înfrumusețeze universul din jurul ei.

Păpădia e considerată un adevărat talisman. Unele mirese adaugă o astfel de floare în buchetul lor convinse fiind că astfel vor avea parte de o căsnicie frumoasă şi copii sănătoşi. Alte persoane îşi pun tot felul de dorințe înainte sa-i sufle puful magic. Se pare că dacă dintr-o singură suflare se îndepărtează toți perişorii moi e aproape garantat anul îmbelşugat ce va urma şi îndeplinirea dorinței.

Nu am mâncat până acum miere de păpădie însă am observat de multe ori că albinele preferă sa se umple de polenul lor. Cred că e delicioasă.

Preparatele pe bază de păpădie au acţiune depurativă, detoxifiantă, remineralizantă, stomahică, hepatică, colagogă, calmantă şi sedativă.

Frunzele crude se pot folosi pentru detoxifiere şi pentru îmbunătăţirea funcţiei ficatului, frunzele zdrobite aplicate pe piele ajută la vindecarea eczemelor şi arsurilor, siropul din întreaga plantă tocată e benefic pentru bolile tubului digestiv şi cele hepato-biliare, tinctura are efect antidiabetic, aperitiv, colagog, depurativ, hipocolesterolemiant, laxativ, iar ceaiul se pare că ar putea ajuta la slăbit.

O păpădie puf

Deci despre păpădie numai de bine. De aceea nu am înțeles de ce tata a smuls păpădiile care au crescut sub pomi, mai ales după ce l-am auzit spunând că păpădia apare în grădina celui care are nevoie de beneficiile ei.

Am crezut că ține cont de alergia mea la polen. Şi mama a bănuit acelaşi lucru. Dar abia după ce i-am arătat pozele cu mine suflând puful păpădiei mi-a mărturisit adevărul. Se pare că le smulgea pentru ca vântul să nu poarte semințele spre locul unde în curând va planta gazonul.

Am râs şi ne-am amuzat, iar eu am rămas visând cu ochii deschişi. Mi-am amintit de-o poză veche.

Suflând o păpădie

Fotografiile din articol îmi aparțin iar imaginea de referință este preluată de pe site-ul www.pixabay.com.

3240cookie-checkPăpădia din grădină

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.