
Surprizele turismului culinar vegan: Veneția, Pisa, Roma, Ljubljana
De fiecare dată când plănuiesc o călătorie verific pe aplicația HappyCow locațiile cu mâncare vegană. Iar atunci când se întâmplă să găsesc restaurante vegane remarcabile, stabilesc să le vizitez cu prioritate. Plimbarea intitulată „Excusie circuit Italia” nu a dezamăgit nici din punct de vedere gastronomic. Printre obiectivele turistice vizitate și-au făcut loc și câteva preparate delicioase, iar dacă pentru Roma aveam deja certitudinea că mesele vor fi spectaculoase, oprirea în Ljubljana a fost cea mai mare surpriză. Surprizele turismului culinar vegan au fost fix așa cum mi le-am dorit.
Veneția. Pentru că mâncasem deja paste cu legume într-un restaurant cu opțiuni vegane, pizza vegană de la Pizzeria L’Angelo și o foccacia gustoasă de la un bistro stradal din Murano, am ales pentru desert singurul restaurant exclusiv vegan din Veneția, respectiv La Tecia Vegana. Bineînțeles că am comandat un tiramisu, pentru că nu se putea să nu gust desertul clasic italian și un desert al zilei cu mere. Ce-i drept, mie îmi reușește mai bine veganizarea rețetelor originale, dar m-am simțit bine putând comanda.
Pisa. După ce am urcat în turn și am făcut pozele clasice de turist care fie susține, fie înclină celebrul monument, ne-am oprit la o terasă cu vedere la turnul înclinat unde am comandat cele mai bune bruschette cu roșii și usturoi. Se prea poate ca oboseala și foamea să fi exagerat puțin calitățile preparatului, însă ce e clar e că au fost demne de reținut.
Roma. Abia așteptam să ajung la Buddy Veggy Restaurant Café din Roma pentru că am studiat meniul online și am fost sigură că voi găsi ceva pe placul meu. Din multitudinea de preparate am ales în prima zi Spaghetti con il tartufo și Pinsa cu Patate e Tartufo, iar la desert un Tiramisu Oreo și un Cheesecake con crema di nocciole. Pentru că mâncarea bună ne-a îmbiat, am revenit și a doua zi și am comandat Bruschetta con crema al tartufo negro, Pinsa 4 Formaggi și Pasta Carbonara, iar la desert Carrot cake și Pancakes con crema di nocciole. Delicioase toate. Aș mai reveni oricând!
Ljubljana. Veganika din capitala Sloveniei m-a surprins cel mai tare, bineînțeles în mod plăcut. Am comandat Burgir (burger with tempeh patty), Cvetka (deep fried cauliflower) și o Foccacia cu măsline și ulei de măsline cald, iar la desert Cheesecake Oreo cu caramel și Felie cu ciocolată și banane.
Nu cred că trebuie să mai menționez faptul că toate preparatele au fost însoțite fie de un pahar de Prosecco, fie de unul de vin alb sau roșu, că doar am fost în concediu. Ba chiar, în căutarea punctului de origine al unui vin de Chianti am făcut un detur prin Toscana, ajungând la cramele Castelului di Brolio.

Surprizele turismului culinar vegan, fiind plăcute în cea mai mare proporție, îndeamnă la alte călătorii și alte descoperiri gastronomice. Până una alta, revin cu picioarele pe pământ și mă îndrept spre bucătărie să gătesc Spaghetti cu ciuperci și cremă de trufe, pentru că am colecționat o nouă și delicioasă obsesie.
Imaginea de referință și fotografia colaj din articol îmi aparțin.