Chiftele din năut cu două tipuri de piure
Ador chiftele din năut cu două tipuri de piure pentru că este rețeta care îmi satisface toate poftele. Nu mă pot decide nici ce modalitate de gătire prefer pentru chiftele și nici care fel de piure este preferatul meu.
Inițial am gândit preparatul ca fiind doar cu năut și cu chiftele gătite doar la cuptor, apoi am adăugat cartofii pentru cremozitate și consistență și am ales să prăjesc câteva bucăți de chifteluțe, deși, de obicei, evit prăjelile.
Nu cred că am dat greș cu nicio alegere, căci papilele gustative se simt în extaz.
CHIFTELE DIN NĂUT CU DOUĂ TIPURI DE PIURE
Rețetă pentru: 4 porții , Timp de preparare: 55 min, Timp total: 1 h 30 min
Ingrediente:
- 250 gr năut fiert
- 1 linguriță de pătrunjel
- 50 ml ulei de măsline
- 1 ceapă
- 6 căței de usturoi
- 3 ½ lingurițe de sare
- 8 cartofi fierți
- ½ linguriță mix de pudră de coriandru, boia și chimen.
- 50 gr pesmet
- 50 gr fulgi de porumb
- 1 lingură fulgi de drojdie inactivă
- 100 gr bloc tartinabil din cocos
- 100 gr cremă din migdale
- 1 linguriță ulei de măsline
- 10 gr specialitate rasă din cocos
Mod de preparare:
Se fierb, în apă cu sare, pentru minim 20 de minute, 8 cartofi decojiți și tăiați cubulețe.
Se blenduiesc 250 gr de năut fiert cu 1 linguriță de pătrunjel, 50 ml ulei de măsline, 1 ceapă, 3 căței de usturoi și 1 linguriță de sare. Din compoziție se pun deoparte 4 linguri care se vor folosi ca piure de năut, iar peste partea de bază se adaugă 2 cartofi fierți, ½ linguriță mix de pudră de coriandru, boia și chimen și 50 gr de pesmet.
Se amestecă și se omogenizează, apoi se formează 12 bile. Bilele se tăvălesc prin 50 gr fulgi de porumb și 1 lingură fulgi de drojdie inactivă, apoi se frig în baie de ulei sau se dau la cuptor, la 200 de grade, pentru 40 de minute.
Piureul de cartofi se pregătește din 6 cartofi fierți și zdrobiți cu 100 gr bloc tartinabil din cocos și 1 lingură de sare. În farfurie, piureul se așază cu ajutorul unei forme rotunde, deasupra celui din cartofi punându-se și 1 lingură de piure din năut.
Preparatul se servește cu un sos alb compus din 100 gr cremă din migdale amestecată cu 1 linguriță de sare, 1 linguriță ulei de măsline și 3 căței de usturoi zdrobiți. Peste chifteluțe se poate presăra 10 gr de specialitate rasă din cocos.

De reținut:
În categoria FELURI PRINCIPALE se regăsesc următoarele rețete: Chiftele din năut cu două tipuri de piure, Tocăniță de ciuperci, File de pește din orez cu rondele de cartofi și mujdei, Tavă de legume la cuptor cu sos din caju, Tocăniță de cartofi cu chicharrones din soia, Gălbiori, hribi și sparanghel, decorați cu specialitate rasă din cocos, Tavă cu bloc cremos din migdale și legume coapte , Crochete din cartofi, biluțe tăvălite în fistic și fâșii din legume, Mâncare cu legume verzi asortată cu piure din mazăre, Shaorma de ciuperci cu frigărui de cartofi și sos de pipeR, Chiftele din jackfruit cu sos de roșii și cartofi răzuiți, Mămăligă cu cremă din migdale și bloc cremos din migdale, Mâncare de praz cu măsline, Orez cu legume asiatice, Musaca de cartofi, Tofu pane cu mâncare de mazăre, Ciuperci umplute și ouă ochiuri din orez cu spanac cremos, Rondele de dovlecei cu cartofi cu gourmet ras și sos alb, Năut crocant și felii de tofu la grătar pe pat de pastă de năut și foccacia cu ciuperci, Zucchini umplut și rondele de morcovi, Orez cu ananas, jackfruit și ciuperci, Chiftele din năut și ciuperci cu cartofi țărănești, Mici din soia cu cartofi copți și frigărui de legume, sos de muștar și sos de usturoi, Mămăligă la cuptor, Ciuperci pane cu piure de țelină și sos de ciuperci, Mâncare de fasole boabe cu cârnați din soia și castraveți murați, Sarmale cu ciuperci și mămăligă, Mâncare de dovlecei cu caju și susan negru, Chilli con carne tocată din mazăre și chipsuri tortilla, Cartofi franțuzești.

Imaginea de referinţă şi fotografiile din articol îmi aparţin.