Intime Gânduri

Corina Marinescu
Spaghetti cu ulei de măsline. Rețetă vegană

Spaghetti cu ulei de măsline. Rețetă vegană

Timp de citire: 2 minute

Despre pastele făinoase italiene

Cine știa că sunt cel puțin douăzeci și nouă de tipuri de paste făinoase și încă vreo cinci sortimente de paste umplute, să ridice mâna sus. Și dacă poate cineva să le enumere, fără să trișeze, ofer o porție de spaghetti cu ulei de măsline din partea casei.

Pentru ceilalți curioși le înșir aici, în ordine alfabetică: bavette, bucatini, cannelloni, ciriole, conchiglie, ditalini, farfalle, fettuccine, fusilli, garganelli, gnocchi, lasanelle, lasagne, lasagnette, linguine, maccheroncini, maccheroni, orecchiette, pappardelle, penne, rigatoni, ruote, spaghetti, stelline, stringozi, tagliatelle, tagliolini, vermicellini, ziti. Plus, bineînțeles: agnolotti, ravioli, cappelletti, tortellini și tortelloni.

E clar că vorbim italiană aici. Istoricii gurmanzi au demonstrat că pastele făinoase, preparate din grâu cultivat, erau cunoscute în Sicilia, sub numele de maccarruni, încă din anul 826 d.Hr. Există multe consemnări care ne impun să ne îndreptăm spre italieni și să le mulțumim pentru minunatul preparat. Tratatul lui Idrisi, încheiat în anul 1154, în timpul domniei lui Ruggero al II-lea al Siciliei a confirmat că fabricarea pastelor făinoase în Sicilia, a atins, în acea perioadă, un punct de dezvoltare atât de mare încât acestea au ajuns să fie exportate în toată regiunea Mării Mediterane. De acolo, până la a invada întreaga lume, a mai fost doar un pas.

Relația mea cu pastele

Oricât mi-aș dori, nu pot elimina din dieta mea nici pâinea, nici pizza și nici pastele. Pur și simplu le ador și în momentul acesta nu-mi pot imagina viața fără ele. Îmi aduc aminte, cu mare drag, de macaroanele cu brânză sau de cele cu nucă și zahăr pe care mi le pregătea mama în copilărie. Ador să gătesc fusilli cu roșii și brânză feta din cocos, iubesc combinația dintre paste, sos pesto și parmezan din cocos și cel puțin o dată pe săptămână prepar rețeta ce învăluie pastele și legumele călite într-un sos de roșii perfect condimentat.

Zilele trecute soțul meu a preparat spaghetti tăvălite în ulei de măsline, dish condimentat cu mult usturoi și pătrunjel. Mărturisesc că inițial nu m-a atras preparatul, însă, după ce l-am gustat, m-am declarat fan înfocat, astfel că după nici trei zile am refăcut rețeta care m-a cucerit și pe care vreau să o împărtășesc pentru că trăiește de acum printre cele mai intime-mi gânduri.

De fiecare dată când pronunț cuvântul „spaghetti” îmi amintesc cum prietena mea, ca să ne facă să zâmbim aparatului de fotografiat, ne ruga să spunem, nu „cheese” sau „păsărică”, ci „spaghetti”. Toate fotografiile realizate astfel au ieșit grozav, iar în memoria noastră s-a încastrat pe vecie acest preparat din bucătăria italiană, pe care am ajuns să-l adorăm din mai multe motive.

Spaghetti cu ulei de măsline – Rețeta pentru 2 porții

Ingrediente:

  • 400 gr spaghetti
  • 8 linguri de ulei de măsline
  • 8 căței mari de usturoi
  • 1 linguriță de chilli pudră
  • 1 linguriță rasă de sare
  • 2 legături de pătrunjel
  • 80 gr parmezan din cocos

Mod de preparare:

Pastele se fierb în apă cu sare, pentru 8-11 minute și se scurg într-o sită. Între timp, usturoiul se curăță, se taie în bucățele mici și se călește în uleiul de măsline. În tigaie se adaugă lingurița de chilli și sarea și se mai lasă puțin pe foc. Pastele se tăvălesc în uleiul aromat și se amestecă bine. La final se presară pătrunjelul tocat. Preparatul se servește cu parmezan din cocos.

Imaginea de referinţă îmi aparţine. Poftă bună la spaghetti!

12050cookie-checkSpaghetti cu ulei de măsline. Rețetă vegană

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.