Robotul care mi-a schimbat viața. Revoluția 4.0
Black Mirror
Ce am considerat oportun să fac în mijlocul unui maraton „Black Mirror”? Să-mi achiziționez un Roborock. Mi-l doream de mult dar soțul meu a insistat să-l cumpărăm abia acum. Desigur, l-am comandat pe Rocky înainte să vizionăm episodul 3.1 intitulat „White Christmas”. Ulterior ne-am întrebat dacă a fost cea mai bună decizie.
Pentru cine nu a urmărit încă serialul creatorului Charlie Brooker trebuie să spun că show-ul, câștigător de premii Emmy, își propune să prezinte partea întunecată a vieții și a tehnologiei și că fiecare episod, gândit ca un mini-film, explorează tehno-paranoia contemporană. Mai pe scurt, fiecare subiect te pune pe gânduri și te face să privești cu alți ochi tehnologia în permanentă evoluție.
Revoluția 4.0
Trăim a patra revoluție industrială: revoluția digitală caracterizată prin fuziunea tehnologiilor. Prima revoluție industrială se consideră a fi folosirea apei și a aburului în mecanizarea producției și a început prin anul 1784. Din anul 1870 a demarat cea de-a doua revoluție industrială care s-a născut odată cu folosirea electricității în realizarea producției de masă. Cea de-a treia revoluție industrială, apărută după anul 1969, a folosit electronica și tehnologia informației pentru a automatiza producția. Pe umerii celei anterioare, în scenă își face loc ușor cea de-a patra revoluție industrială sau Revoluția 4.0.
Deja suntem înconjurați de inteligență artificială. Utilizăm computere performante, viața noastră este în permanență urmărită și contorizată de algoritmi care ne pot prezice interesele, avem vehicule autonome și drone, folosim asistenți virtuali și roboți. Despre versiuni robotizate ale oamenilor, care ajung să înlocuiască munca pe care o depune un om și nu numai, se face vorbire și în serialul prezentat mai sus.
„Evoluția actuală a capacității tehnice produce o vrajă periculoasă: în loc să predea vieții umane instrumentele care îi ameliorează cura, există pericolul de a preda viața umană logicii dispozitivelor care îi decid valoarea. Această răsturnare este destinată să producă rezultate nefaste: mașina nu se mulțumește să se conducă singură, dar ajunge să-l conducă pe omul însuși”.
Papa Francisc – adunarea plenară a Academiei pontificate pentru viață, 25 februarie 2019.
E clar. Hotarele dintre lumea fizică, cea digitală și cea biologică se subțiază iar noi trebuie ne păstrăm ancorați în realitatea noastră.
„Pericolul nu este ca mașinile să devină oameni, ci ca oamenii să devină mașini, lăsându-se seduși de lumea și stimularea virtuală, într-un fel care să le anuleze trăsăturile profund umane: creativitate, compasiune, originalitate, responsabilitate, empatie”.
General locotenent dr. Cătălin Zisu și colonel (r) dr. ing. Alexandru Mihalcea discutând despre cartea lui Gerd Leonhard „Tehnologie vs. Umanitate”.
În articolul „Realitate virtuală condimentată cu vertij și tratată cu detox digital” am discutat despre cum mi-am aruncat mintea în realitatea virtuală, sperând ca simularea să mă ducă spre alte tărâmuri și totodată am înșirat efectele secundare pe care le-am resimțit. N-am apucat să mă las vrăjită și acaparată de tehnologie încât să-mi fie afectate în vreun fel trăsăturile umane. Ce bine că sensibilitatea mea m-a protejat!
Roborock
Robotul de aspirare cu mop sau Rocky după cum l-am botezat noi, este un dispozitiv inteligent care, pe lângă faptul că e drăgălaș, face în locul meu munca care mă obosește cel mai tare, dispunând de cea mai nouă tehnologie de aspirare 3D.
Rocky vorbește, se plimbă singur prin camera pe care și-a scanat-o, poate trece peste obstacole cu înălțime de 2 cm, senzorul de presiune pe care îl posedă îl ajută să nu se blocheze pe traseu și să nu cadă pe treptele scărilor, reține limitele virtuale peste care nu are voie să treacă, are o putere de sucțiune care ajunge la 2000Pa și știe să meargă singur înapoi la stația de încărcare.
Trebuie să mărturisesc că primele dăți când l-am pus la muncă l-am urmărit cum se plimbă prin încăpere. Atât eu cât și soțul meu ne uitam ba la el, ba la aplicația care ne arată drumul pe care super-aspiratorul îl urmează. Dacă cineva ne-ar fi cerut să ne petrecem 45 de minute urmărind o mașinuță electrică cum se conduce singură pe parchet nu cred că am fi rezistat să nu ne îndepărtăm privirea. Însă pe Rocky l-am privit cum s-a plimbat pe toată zona și cum într-un final, declarând că a terminat de curățat, s-a îndreptat spre docking station.
Pe Rocky îl controlăm prin aplicația instalată. Îl putem programa să pornească zilnic la aceeași oră sau îi putem da drumul când suntem plecați. Rocky poate curăța întreaga încăpere sau doar o zonă delimitată. Este mic și compact și pătrunde cu ușurință pe sub mobila masivă.
Ni s-a părut de-a dreptul fascinant aparatul care ușurează munca casnică și totodată puțin creepy. Revoluția 4.0 tine să robotizeze totul însă trebuie să-i ținem pasul. Chiar dacă la început mi s-a părut ciudat ca un robot aspirator să curețe singur podina, m-am obișnuit destul de repede cu el și, trebuie să recunosc, mă ajută foarte mult.
Acum mai rămâne ca și Lucky să-l accepte. Încă se uită ciudat la Rocky și îl latră de fiecare dată când îi dăm drumul prin casă. În mod sigur nu înțelege ce reprezintă aparatul rotund care se plimbă aparent haotic în jurul lui. Dar sunt sigură că cu timpul îl va accepta, chiar dacă nu va înțelege niciodată că Rocky îi adună părul pe care el îl lasă cam peste tot.
Concluzia
Concluzia la care am ajuns și totodată sfatul meu este să folosim tehnologia digitală cu înțelepciune. Susținem evoluția tehnologică și ca dovadă ne-am cumpărat tricouri sugestive. Suntem simpatici?
Imaginea de referință este preluată de pe site-ul www.pixabay.com iar cele din articol îmi aparțin.
3 comments found